Sport
BNNVARA

Allard Kalff: 'Formule 1 is te veilig, ik wil meer risico zien'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Allard Kalff: 'Formule 1 is te veilig, ik wil meer risico zien'

De autosport van toen en nu: als iemand daar alles over weet, dan is het Allard Kalff. Over de pitreporter van RTL komt donderdag een biografie uit. Daarin beschrijft hij onder andere hoe het was als beginnend verslaggever. Een ding is zeker, dat was heel anders dan nu: "We waren echt cowboys", zegt Kalff in B.V.S.C.

Kalff volgde tussen 1990 en 2012 de Formule 1 van binnenuit en blikt in B.V.S.C. terug op die tijd. "In heel veel opzichten is de Formule 1 uit die tijd leuker. Het was heerlijk open en men kon overal binnenlopen. Ik keek iedere start van een Grand Prix gewoon bij een team vanuit de pitbox", vertelt Kalff. Ondanks dat de Formule 1 tegenwoordig veel strikter is gereguleerd, geniet hij nog steeds van de moderne racerij.

Coureur en pionier

Ooit is Kalff begonnen als coureur, waar ook zijn liefde voor de sport is ontstaan. Volgens Kalff is het van belang dat een pitreporter op hoog niveau gesport heeft: "Het is belangrijk dat ik me kan verplaatsen in de sporter nadat hij bijvoorbeeld uitvalt. Dat kan alleen als je het zelf ook hebt meegemaakt."

In zijn begintijd als reporter was het allemaal nog niet zo professioneel. "We waren echt cowboys. Op daken klimmen voor bereik, want we hadden helaas niet het beste materiaal. We bouwden zelf een zender en natuurlijk was het amateuristisch. Maar ik hoop dat de kijker daar nooit wat van gemerkt heeft", vertelt Kalff. Ondanks dat het hele programma met paperclips en touwtjes aan elkaar hing was er elke zondag een uitzending te zien.

De biografie: Kalff

In het boek Kalff vertelt de pitreporter dat hij als kind heeft leren schakelen zonder de koppeling te gebruiken. "Iedereen kan dit leren door een beetje gevoel te creëren tussen je rechtervoet en je rechterhand. Het is een trucje wat je wel moet beheersen, want voor je het weet heb je een nieuwe schakelbak nodig."

Daarnaast pleit Allard in zijn boek dat de Formule 1 van deze tijd te veilig is. "Autocoureurs zijn mensen die dingen kunnen die ik niet kan. Dat moet er ook vanaf stralen. Als het fout gaat moet er een prijs worden betaald. Niet dat elke coureur met blauwe sirenes naar het ziekenhuis moet worden gebracht, maar ik wil wel meer spektakel en risico zien."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie