EONOS

Europa League: AZ stunt met winst, PSV verliest en Feyenoord speelt gelijk

2. Europa League: AZ stunt met winst, PSV verliest en Feyenoord speelt gelijk

Na zeven wedstrijden op rij zonder winst heeft AZ weer eens weten te winnen. In de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League hadden de Alkmaarders het de gehele wedstrijd lastig tegen Napoli, maar de ploeg hield knap stand. Gevierde man was Dani de Wit, die na krap een uur spelen de enige treffer van de wedstrijd maakte.

In het vervolg was Napoli naarstig op zoek naar de gelijkmaker en werd AZ-doelman Marco Bizot meermaals getest, maar echt lastig maakten de Italianen het de sluitpost zelden.

AZ reisde met negentien spelers af naar Napels vanwege een corona-uitbraak bij de Alkmaarse club. Ondanks de gehavende selectie bestond de basisopstelling uit slechts drie andere spelers dan afgelopen zondag in de eredivisiewedstrijd tegen VVV.

PSV geeft voorsprong weg tegen Granada

PSV heeft in het eerste duel in de groepsfase van de Europa League het hoofd moeten buigen voor Granada. In het Phillips Stadion was de nummer zes van de Spaanse competitie met 2-1 te sterk.

Vlak voor rust brak Götze, net als bij zijn debuut tegen PEC Zwolle, de ban voor de Eindhovenaren. Denzel Dumfries kopte een hoge vrije trap terug naar het midden van strafschopgebied, waarna de Duitser knap raak schoot.

Na rust werd PSV, zonder de gewisselde Götze, direct opgeschrikt door een grote kans voor de Spanjaarden. Niet veel later kwam Granada wel op gelijke hoogte. Het werd zelfs erger voor PSV toen Darwin Machís na een knappe actie zeer fraai raak schoot in de verre hoek.

Tot een echt slotoffensief kwam PSV niet. Granada bleef in de slotfase eenvoudig overeind en debuteerde zo met een zege op in de Europa League.

Feyenoord - Dinamo Zagreb: 0-0

Feyenoord is er niet in geslaagd om voor het eerst sinds december 2014 een uitwedstrijd in de groepsfase van de Europa League te winnen. Ondanks talloze kansen bleef het tegen Dinamo Zagreb 0-0.

Zonder de geblesseerde Leroy Fer, die in de basis werd vervangen door Orkun Kökcü, leek Feyenoord een droomstart te hebben. Zagreb-middenvelder Kristijan Jakic vloerde Mark Diemers in de 8ste minuut in het strafschopgebied, waarna de arbiter de bal op de stip legde.

Steven Berghuis eiste de penalty op, maar zijn harde poging werd gekeerd door doelman Dominik Livakovic. De Kroaten kwamen vervolgens iets beter in de wedstrijd en kregen voor rust één goede mogelijkheid. Aan de overzijde kopte Bryan Linssen uit een voorzet van Diemers in kansrijke positie te zwak in. Ook kort na rust verzuimde Linssen de score te openen. Opnieuw was zijn inzet te zwak, ditmaal met de voet.

Feyenoord liet zo weer na om een voorsprong te pakken en sneed zichzelf daarmee in de vingers. Helemaal toen Marcos Senesi ruim een kwartier voor het einde zijn tweede gele kaart kreeg. De centrale verdediger plantte zijn knie ongelukkig in het gezicht van Arijan Ademi.

In de slotfase kon Feyenoord logischerwijs geen potten meer breken. Dinamo Zagreb wist de overtalsituatie niet uit te buiten, ook omdat Bijlow een paar keer zijn waarde bewees met reddingen.