Sport
NOS

Pierre Gasly wint voor het eerst Grand Prix, Verstappen finisht niet

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pierre Gasly wint voor het eerst Grand Prix, Verstappen finisht niet

AlphaTauri ging uit zijn dak toen Pierre Gasly als eerste de finish passeerde. De eerste zege van de Fransman ooit in de Formule 1. Concurrenten van Mercedes, Red Bull-Honda en Ferrari gaven niet thuis. Het was de meest bizarre race die analist Jan Lammers zich kon herinneren.

De Mercedessen hadden op het circuit van Monza in Italië zoals gebruikelijk de eerste startrij in handen. Max Verstappen moest vanaf plaats vijf aan de race beginnen. In plaats van de verwachte opmars verloor de Nederlander terrein in de eerste ronde. Hij zakte zelfs naar een achtste plaats in de wedstrijd. Ook Valtteri Bottas had een matige start. Hij viel terug tot één plaats voor Verstappen. Intussen viel Ferrari-coureur Sebastian Vettel als eerste uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verboden pitstop

Carlos Sainz was de eerste achtervolger van koploper Lewis Hamilton. Het verschil tussen de twee was al gauw boven de tien seconden. Zijn teamgenoot Lando Norris volgde op plek drie. Na het uitvallen van Kevin Magnussen kwam er een safety car in de baan. Hamilton maakte direct een pitstop, maar dat was een dure fout. De pitstraat was namelijk gedurende deze periode gesloten. Het kost hem een stop en go penalty, waardoor hij van achter in het veld naar voren moest komen. Nadat iedereen een stop had gemaakt, toen het wel mocht, bevond Verstappen zich op een teleurstellende dertiende plaats.

Rode vlag en motorproblemen voor Verstappen

Even later een nieuwe klap voor Ferrari: de rode vierwieler van Charles Leclerc reed de bandenstapel in. De wedstrijd werd hierdoor met een rode vlag voorlopig stilgelegd. Om 16.20 uur was de herstart. Na een ronde loste Hamilton zijn straf af. Hij kwam daardoor niet verder dan plaats acht. Zijn teamgenoot Bottas deed het niet veel beter. De Fin werd vijfde. De strijd kwam ook niet van Verstappen. Hij beëindigde zijn wedstrijd met motorproblemen.

Spannend tot het eind

Toch bleef het tot de laatste ronde spannend. Gasly lag op kop, maar Sainz was erop gebrand hem te passeren. De Spanjaard kwam uiteindelijk slechts vier tienden te kort. Lance Stroll reed naar de derde plaats op het podium. In de stand om het wereldkampioenschap deden Hamilton en Bottas alsnog goede zaken, doordat zij in tegenstelling tot Verstappen wel punten sprokkelden.

In de NOS Formule 1-podcast, onder andere te vinden op de website van NPO Radio 1, zal er maandag uiteraard verder worden gesproken over deze bizarre race.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie