Sport
NOS

'Pijnlijk om te constateren dat je langzamer bent dan teamgenoot die fouten maakt'

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Pijnlijk om te constateren dat je langzamer bent dan teamgenoot die fouten maakt'

Max Verstappen heeft de draad weer opgepakt na zijn uitvalbeurt in Melbourne van twee weken geleden. In Japan was de Red Bull-rijder weer ouderwets de sterkste. Teamgenoot Sergio Pérez draaide een uitstekende kwalificatie, maar eindigde wederom op grote afstand van Verstappen. "Het is pijnlijk om te constateren dat je eigenlijk alles goed hebt gedaan, maar nog steeds langzamer bent dan je teamgenoot die een paar foutjes heeft gemaakt", zegt Formule 1-verslaggever Louis Dekker over Pérez.

Video niet beschikbaar

Vertrokken van poleposition en met een voorsprong van twaalf seconden over de eindstreep gekomen. Zoals vanouds domineerde Max Verstappen zondagochtend de Grote Prijs van Japan. Teamgenoot Sergio Pérez eindigde als tweede.

Het is een fraai een-tweetje na de uitvalbeurt van twee weken geleden. Door een ontplofte rem maakte Verstappen voor het eerst in twee jaar een race niet af. Een droomweekend na de jammerlijke technische problemen?

"Een droomweekend kun je het bijna niet noemen", zegt verslaggever Louis Dekker. "Als je naar de resultaten van de afgelopen twee jaar kijkt, dan zie je dat Verstappen eigenlijk nooit mis schiet. Inmiddels weten we dat als het wel mis gaat, het niet aan de coureur maar aan de auto ligt."

Lovely race

Dat was inderdaad het geval in Australië, waar een menselijke fout van een technicus waarschijnlijk de oorzaak was van de kapotte rem. Verstappen toonde zich zondag in Japan tevreden met het herstel. Hij sprak van een lovely race.

Quote

Het is voor Pérez al lang fijn dat hij binnen twaalf seconden van zijn onklopbare teamgenoot

Verslaggever Louis Dekker over de dominantie van Max Verstappen

Inmiddels weten we ook dat een lovely race van Verstappen inhoudt dat ook teamgenoot Pérez - die in dezelfde auto rijdt - niet in de buurt kan komen. "Dan is er geen houden aan voor Pérez", zegt Dekker. "Het is voor hem al lang fijn dat hij nog binnen tien, elf, twaalf seconden van zijn onklopbare teamgenoot kan blijven. Het wordt een voorspelbaar verhaal, maar we moeten ervan genieten. Dit gaat nog wel een paar jaar duren."

(Im)perfect

Hoewel Pérez dus in dezelfde auto rijdt, lijkt het verschil met Verstappen ieder jaar alleen maar groter te worden. Hoe kan dat toch? "Mexico zal dat niet met ons eens zijn", grapt Dekker, "maar de waarheid is dat Verstappen de baas is in het team. Het zegt eigenlijk alles dat Pérez heel erg tevreden was over de kwalificatie en zegt een perfect rondje te hebben gereden, om vervolgens nog steeds op zes honderdsten van Verstappen te eindigen."

De enige reden dat het verschil zaterdag tijdens de kwalificatie zo klein bleek, waren de meerdere foutjes die Verstappen naar eigen zeggen had gemaakt. Kortom: ook een imperfecte Verstappen is beter dan een perfecte Pérez. En dat is pijnlijk voor de Mexicaan, vervolgt Dekker. "Het zegt alles dat je moet constateren dat je eigenlijk alles goed hebt gedaan, maar nog steeds langzamer bent dan je teamgenoot die een paar foutjes heeft gemaakt."

Verstappen is simpelweg de betere coureur. Dekker geeft wat voorbeelden. "Je ziet dat Pérez het moeilijk heeft als hij anderen moet inhalen. Dat duurt net even een paar bochten langer dan wanneer Verstappen dat moet doen - dan zie je dat het mest door de boter gaat. Bij Pérez geldt dat niet en dat zijn net de vijf à vijftien seconden die hij tekort komt. Pérez is niet slecht, maar die ander is gewoon zo gruwelijk goed."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie