appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Turnclub PAX geeft geen gehoor aan KNGU-verzoek en zet coach Kiens nog niet opzij

ANP
woensdag 12 augustus 2020 | EO | NOS | NOS Sport

Turnclub PAX uit Haarlemmermeer weigert vooralsnog gehoor te geven aan de oproep van de Nederlandse gymnastiekbond KNGU om trainer Patrick Kiens een stap terug te laten doen. Volgens PAX roept het verzoek van de bond meer vragen op, dan dat het duidelijkheid verschaft. 

Turnclub PAX weigert vooralsnog gehoor te geven aan de oproep van de gymnastiekbond KNGU om trainer Patrick Kiens een stap terug te laten doen.

Eind juli besloot de bond het topsportprogramma voor de turnsters stil te leggen. Aanleiding: de misstanden in de turnwereld. De bond vroeg turnclubs om trainers die betrokken waren bij de begeleiding van de Nederlandse topturnsters voorlopig een stap terug te laten doen, maar daar geeft PAX dus geen gehoor aan.

In Langs de Lijn En Omstreken legt Alejandro Matamala, secretaris van de club, uit waarom ze het verzoek van de KNGU voorlopig naast zich neerleggen. "Op basis van de gegeven informatie of argumenten die de KNGU nu op papier heeft gezet, kunnen wij niet voldoen. Ook hebben wij de KNGU laten weten dat we antwoord verlangen op een aantal punten die voor ons belangrijk zijn."

Pedagogisch vraagstuk

Zo wil PAX weten of er in de turnwereld sprake is geweest van een pedagogisch onverantwoord sportklimaat. "Ook willen we weten in welke mate dat is geweest. Daar hebben we niet duidelijk antwoord op", zegt Matamala. Daarnaast wil de club weten welke maatregelen hadden moeten worden genomen en of de KNGU zelf voldoende stappen heeft ondernomen om tot een pedagogisch verantwoord sportklimaat te komen. 

Volgens Matamala wil de KNGU een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en kijkt zijn club PAX het meer vanuit pedagogisch perspectief. Hij legt uit dat de ene turnster iets kan interpreteren als grensoverschrijdend, terwijl een andere turnster het ziet als grensverleggend. "Dat is een pedagogisch vraagstuk."

PAX steunt trainer Kiens

Matamala zegt verder dat trainer Patrick Kiens volledig wordt gesteund. "Onze hele trainersstaf heeft volledig vertrouwen van het bestuur, vanuit de ouders en ook vanuit de turnsters. Wat we ook al eerder hebben aangegeven is dat wij ons niet herkennen in deze situatie."

Wel benadrukt hij dat het een serieuze zaak is. "Ik denk dat wij met z'n allen hetzelfde voor ogen hebben en dat is een veilig sportklimaat."

Overigens sluit Matamala niet uit dat er later alsnog gehoor wordt gegeven aan het verzoek van de KNGU, als de bond met een gedegen argumentatie komt. "Wij wijken niet voor het eventueel op non-actief zetten van trainers, maar dan moet dat wel op een gecijferde manier worden onderbouwd."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1