appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

De zwemster die wel even het goud ging ophalen

AFP/NOS
maandag 27 juli 2020 | EO | NOS | Floris van Hoorn

In de periode dat de Olympische Spelen in Tokio plaats moesten vinden gaat NOS Langs de Lijn op zoek naar de beste olympiërs. Ruim 200 (oud) sporters, bondscoaches, analisten en journalisten stuurden hun persoonlijke top 10 in. Daarvoor kwamen zowel zomersporters als wintersporters in aanmerking. Op zondag 9 augustus, de dag van de sluitingsceremonie, presenteren we de nummer 1.

Nummer 14: Ranomi Kromowidjojo

Op de 14e plaats komen we uit bij een van de sporters die ook in Tokio had willen uitblinken. Ranomi Kromowidjojo had in de Japanse hoofdstad haar beste race willen zwemmen. Beter nog dan de races die ze acht jaar geleden in Londen liet zien. Toen zwom ze op zowel de 100 als de 50 meter vrije slag naar een gouden medaille. Een succes waar ze al een beetje aan gewend was. In 2008, in Peking, werd ze met de 'Golden Girls' olympische kampioen op de 4 x 100 meter vrij.

Die eerste gouden medaille was voor de pas 17-jarige zwemster vooral een stimulans. "Toen dacht ik, dit smaakt naar meer. Over vier jaar wil ik hier in mijn eentje ook nog een keer op het hoogste podium staan." Met deze ambities legde Kromo vooral zichzelf de meeste druk op. "In april hadden we kwalificatiewedstrijden en toen had ik heel duidelijk uitgesproken dat ik voor goud ging. Dat werd een beetje verdraaid naar: ze gaat wel even gouden medailles ophalen." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1