appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Chaos in Belgisch voetbal, degradatie Waasland-Beveren teruggedraaid

Pro Shots
woensdag 8 juli 2020 | EO | NOS | NOS Sport

Waar de Nederlandse eerstedivisieclubs SC Cambuur en De Graafschap zich inmiddels hebben neergelegd bij het besluit van de KNVB om geen promotie-degradatie toe te passen, daar is het in België nog geen uitgemaakte zaak. 

Waasland-Beveren heeft het besluit dat de club degradeert met succes aangevochten bij het Belgisch Arbitragehof voor Sport (BAS). "En nu zit het Belgisch voetbal met een levensgroot probleem", zegt Belgisch sportjournalist Hans Vandeweghe in Langs de Lijn En Omstreken.

In de Belgische competitie moest nog één speelronde worden gespeeld, op het moment dat het coronavirus uitbrak. Waasland-Beveren stond toen twee punten achter de veilige vijftiende plaats. Tijdens de Algemene Vergadering van 15 mei beslisten de clubs de stand van dat moment als eindstand te accepteren.

Dat betekende dat Waasland-Beveren zou degraderen, maar daar was de club het niet mee eens. Het ging in beroep, maar kreeg in eerste instantie nul op het rekest bij de Belgische Mededingingsautoriteit. De club liet het er niet bij zitten en spande opnieuw een zaak aan en is nu wel in het gelijkgesteld door het BAS. Het Arbitragehof heeft de vergadering nietig verklaard.

Randzaken

"Eigenlijk is de procedure vernietigd", zegt Vandeweghe. Hij legt uit dat de Belgische voetbalclubs niet acht dagen van tevoren waren uitgenodigd voor de Algemene Vergadering en dat de agenda op dezelfde dag nog werd aangepast. En dat mocht dus niet volgens het Arbitragehof.

Het is nog niet duidelijk wat de exacte gevolgen van deze beslissing zijn. Er moet waarschijnlijk een nieuwe Algemene Vergadering komen, waarin de clubs met elkaar om de tafel moeten.

Sportjournalist Vandeweghe over chaos in Belgisch voetbal

Volgens Vandeweghe leeft bij onze zuiderburen over het algemeen het gevoel dat als de randzaken rondom die vergadering nu wel goed worden geregeld, Waasland-Beveren alsnog zou kunnen degraderen. Volgens Vandeweghe is de club zelf ook nog terughoudend.

"Die denken van het is een eerste kleine overwinning, maar we weten niet wat er nu nog verder wordt beslist. Ik denk dat ze ook wel weten dat het puur op procedure is gespeeld en als ze die opnieuw doen, dat Waasland-Beveren op een juiste manier naar 1B (red. tweede niveau van België) wordt gezet.

De Pro League, organisator van de Belgische competitie, presenteerde eerder vandaag het nieuwe competitieschema voor volgend seizoen. Daarop prijken nu nog de namen van OH Leuven en Beerschot, die nog een beslissingsduel om promotie moeten uitvechten.

 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1