Sport
KRO-NCRV

Virtuele sport booming door corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Virtuele sport booming door corona

Terwijl het coronavirus over de wereld verspreidt en overal sportevenementen zijn afgelast, is daar in de virtuele sportwereld geen sprake van. De populariteit van E-sports is met de komst van het coronavirus juist toegenomen. Ook Max Verstappen racet door, online.

Robin Sweegers en Manuel Bachoore over populariteit van e-sport

Toen de Formule 1 door de corona-uitbraak werd afgezegd, kon er wel online worden geracet in de Formule E. Maar dat je goed kunt racen op de weg, wil niet zeggen dat je dat ook online kunt, zegt E-sports director Robin Sweegers in Spraakmakers. "Max is ook redelijk talentvol maar je hebt simracers (racers die in een computersimulator zitten) die dit als beroep doen, en die zijn vaak veel beter."

E-Sports of electronic sports is simpelweg competitief gamen. Dat kan met sportgames die gebaseerd zijn op echte sporten zoals voetbal en golf, maar kan ook met andere games zoals Fortnite-competities.

Electronic Sports

Nu de Olympische Spelen, maar ook het EK deze zomer zijn verplaatst, merkt Sweegers dat de aandacht zich meer en meer naar E-sports verplaatst. "Sport is het antwoord op onze drang naar competitie en verbinding", zegt hij. "E-sports is dat eigenlijk ook." Ook grote merken weten de online gamewereld te vinden voor sponsoring.

Waar de Johan Cruijff Arena deze zomer leeg blijft, zitten online de virtuele stadia vol met fans. Sweegers: "Esports is eigenlijk spectaculairder. Er gebeurt veel meer in korte tijd."

Spanningsboog

Als voorbeeld neemt Sweegers de populaire game 'Overwatch'. Hier spelen twee teams van vijf tegen elkaar. Daar gebeurt zoveel in één minuut. Dat past meer bij huidige tijdsgeest. "Niemand van mijn leeftijd kan nog naar de tien kilometer hardlopen kijken, die spanningsboog heeft de jongere generatie niet meer."

De Olympische Spelen kan volgens hem meer van E-sports leren dan andersom. Zij verliezen namelijk het jonge kijkerspubliek en de Spelen hebben E-sports nodig om ook jongeren te blijven bereiken, denkt hij.

E-topsport

Manuel Bachoor is E-sporter bij PSV, maar met zijn 15 jaar nét te jong om in de Nederlandse E-selectie opgenomen te worden. Voor hem is het belangrijk om on- en offline fit te blijven. "Ik blijf gewoon de sporten doen die ik in het echt ook doe. Als ik thuis kom kijk ik naar goede online spelers en probeer ik na te doen wat zij doen en daar mijn eigen variant op te maken."

Hij traint online ook flink, maar nooit te lang. "Ik speel niet te veel achter elkaar, zodat je niet vermoeid raakt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie