appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe de Giro achttien jaar geleden naar Nederland kwam

ANP
maandag 11 mei 2020 | NOS | NOS Sport

In Langs de Lijn En Omstreken wordt er iedere dag gekeken naar de sportgeschiedenis van die dag. Vandaag blikken we terug op 11 mei 2002: de dag dat de Ronde van Italië voor het eerst naar Nederland kwam. 

"Groningen was helemaal roze gekleurd, een roze Martinitoren en Napolitaanse taferelen zoals wasgoed over de straten heen", toenmalig journalist van Dagblad van het Noorden, Dick Heuvelman, kan het zich het nog goed herinneren. 

Achttien jaar naar dato is Heuvelman nog ontzettend trots op die start in Groningen. Hij haalde eigenhandig de start naar Groningen. "Je mag wel zeggen dat dat mijn grootse succes is geweest. Het was een heel groot feest met alles der op en der aan", denk Heuvelman terug aan die tijd. 

Maar om de start van de Giro d'Italia naar Nederland te krijgen was nog zo makkelijk nog niet. "Toen ik dat idee bedacht, zei iedereen 'dat is een mission impossible'." Maar het netwerk van Heuvelman was naar eigen zeggen zo goed, dat hij al snel mensen aan zijn zijde kreeg om de proloog naar Groningen te halen. Dat de weg nog lang was blijkt wel uit de vele tripjes naar Italië die Heuvelman vanaf 1996 moest maken.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1