appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

De dag dat Weylandt verongelukte in de Giro: 'Je wereld stort in'

pro shots
zondag 10 mei 2020 | NOS | NOS Sport

Het was een zwarte bladzijde in het wielrennen; 10 mei 2011. Op die dag werd in de Giro d'Italia een geneutraliseerde etappe verreden. Het was de dag nadat de Belgische renner Wouter Weylandt tijdens een afdaling om het leven was gekomen. Hij werd 26 jaar.

Addy Engels was jarenlang ploeggenoot van Weylandt en reed ook mee in de desbetreffende Giro. De huidig ploegleider van Jumbo-Visma was vol ongeloof toen hij het nieuws hoorde. "Het is moeilijk te beschrijven wat er op zo'n moment in je omgaat", reageert Engels. "Het was een niet al te moeilijke rit en het weer was goed. Ik heb zelfs in het begin nog even met hem lopen grappen."

"Het ongeluk gebeurde achter mij. Op de finish vertelde een verzorger dat er iets niet in orde was met Wouter. Dan stort je wereld in."

Engels kende Weylandt goed en waren regelmatig kamergenoten. "We zijn zes jaar ploegmaats geweest. Op stages lagen we vaak samen. Het jaar ervoor hadden we nog samen de Giro verreden. Als we ergens samen reden, lagen we altijd op dezelfde kamer", vertelt Engels, die tijdens de Giro van 2011 geen ploeggenoot meer was van Weylandt.

Engels herinnert Weylandt als een geweldig persoon. "Hij was een vrolijke, vriendelijke jongen. Een geweldig lieve jongen. Dat vind ik veel belangrijker dan de mooie dingen die hij op de fiets heeft laten zien. Dat is maar fietsen."

Luister hier het hele gesprek met Addy Engels:

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1