appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Zwarte Prietpraat
STER Advertentie

'Herkennen voetbaltalent onder de 12 jaar is een loterij'

ANP
zondag 3 mei 2020 | NOS | NOS Sport

Het coronavirus heeft de sportwereld op pauze gezet. Dat geeft tijd voor bezinning en nieuwe inzichten. Op zondagavond vraagt Langs de Lijn naar de toekomstvisie van iemand uit de sport. Vandaag: Aloys Wijnker, na de zomer manager jeugdvoetbal bij de KNVB. 

Louis van Gaal noemde hem een van de belangrijkste krachten achter het succes van de AZ-jeugdopleiding, waar hij tot 2018 werkzaam was. Onder leiding van Wijnker werd de Alkmaarse jeugdopleiding uitgeroepen tot beste van Nederland. Inmiddels is hij werkzaam bij Vitesse, maar hij verkast dus naar de voetbalbond. 

De visie van Aloys Wijnker: 'Herkennen voetbaltalent onder de 12 jaar is een loterij'

Zijn punt? Volgens Wijnker zijn de Nederlandse profclubs te jong gaan opleiden. "Het is een race geworden om het grootste talent zo jong mogelijk aan je weten te binden. Daar moeten we van af."

"Uitblinken op achtjarige leeftijd biedt geen enkele garantie dat het later ook zo is. Van spelers uit elftallen van onder tien jaar stroomt slechts vijf procent door naar de lichting van onder negentien jaar."

Wijnker pleit ervoor om talenten te laten opgroeien in een vertrouwde omgeving, met hun vriendjes in de buurt en met minder druk om te presteren.

"Na de basisschool, op een leeftijd van een jaar of 12, kunnen talenten dan instromen bij profclubs."

Vorige week was oud-wielrenner Stef Clement te gast in deze rubriek. Klik op de link hieronder om zijn visie te beluisteren. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1