appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Baas onder de schaatsers

ANP
woensdag 19 februari 2020 | EO | NOS | Floris van Hoorn

Voor de vijfde keer op rij werd schaatser Douwe de Vries wereldkampioen op de achtervolging. In Salt Lake City reed hij samen met Sven Kramer en Marcel Bosker een nieuw wereldrecord. Het was op de valreep de redding van zijn seizoen want het viel tot nog toe een beetje tegen. Nu zit het er voor dit jaar op en kan De Vries zich beraden over zijn toekomst. Gaat hij nog een jaartje door en knoopt hij er dan ook nog een olympisch jaar aan vast? Want die medaille ontbreekt nog in de prijzenkast.

Stem van de schaatsers .mp3

De achtervolging waarop De Vries een gouden medaille veroverde behoort tot een aantal nieuwe onderdelen in het langebaanschaatsen. Ook de teamsprint en de massastart doen nog maar kort mee. Het zijn die onderdelen waar de Friese schaatser zich mee bezighoudt in zijn andere functie.

Als voorzitter van de atletencommissie van de internationale schaatsbond (ISU) kijkt hij tijdens een groot toernooi nog nadrukkelijker om zich heen dan de andere schaatsers. Zijn alle faciliteiten wel in orde en zijn ze ook voor iedereen gelijk? Het zijn pijnpunten waar hij met de andere leden uit de commissie aan wil werken.

Andere disciplines

Maar De Vries heeft ook te maken met andere disciplines van het schaatsen, variƫrend van shorttrack tot synchroonschaatsen. "Elke tak van schaatsen heeft een eigen vertegenwoordiger en die zitten allemaal in de commissie", vertelde De Vries in Langs de Lijn En Omstreken.

 

Twijfels over de toekomst.mp3

Synchroonschaatsen was hem nog onbekend toen hij in de commissie kwam maar nu is hij op de hoogte. " Zo'n vertegenwoordiger die bij mij in de commissie zit, die legt me dat helemaal uit. En uiteindelijk is het allemaal topsport en heb je heel veel raakvlakken. En het uitzoeken van die raakvlakken en zorgen dat die vertegenwoordiger zijn eigen sport goed vertegenwoordigt, dat is het belangrijkste."

Toekomst

Nog een paar maanden en Douwe de Vries is 38. Een logisch moment voor een topsporter om na te denken over zijn toekomst. Of die op de schaatsbaan is, dat is nog maar de vraag.

Voordat hij naar Calgary ging, voor de wereldbekerwedstrijden voorafgaand aan de WK, was hij er bijna van overtuigd dat hij aan zijn laatste toernooien begon. "Daar reed ik gewoon twee supergoede PR's en ja, dan ga je toch weer een klein beetje twijfelen." 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1