appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Het had wel wat diverser gemogen'

ANP
zaterdag 8 februari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

De KNVB komt met een plan om racisme in de voetbalwereld tegen te gaan, nadat supporters van FC Den Bosch zich vorig jaar racistisch uitlieten. Diversiteit is vaak ver te zoeken. Ook oud-technisch directeur Mohammed Allach stelt achteraf gezien dat hij wel meer mensen van een andere afkomst aan had kunnen nemen. "Het had wel wat diverser gemogen."

Oud-voetballer Allach is van Marokkaanse afkomst en was als technisch directeur van Vitesse en VVV Venlo verantwoordelijk voor de aannames van spelers en staf. "Waar ik mezelf op betrapte is dat ik voorzichtig was mensen met een Marokkaanse afkomst aan te nemen, terwijl ik met spelers nooit voorzichtig was."

Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers begrijpt dat, vanuit de angst beticht te worden van vriendjespolitiek. Ook benadrukt zij dat iedereen vooroordelen heeft bij sollicitaties. "We nemen het liefst mensen aan die op ons lijken." Daarbij geldt het beeld dat heerst in de maatschappij. "Als we een bestuurder of technisch directeur tekenen is dat meestal een blanke man van een bepaalde leeftijd."

'Wat heeft de doelgroep nodig?'

Terugkijkend op zijn carrière vindt Allach dat hij kritisch in de spiegel moet kijken en zichzelf de vraag moet stellen "wat heb jij gedaan voor meer diversiteit in de organisatie?". "Best wel weinig." Hij keek naar competenties en niet naar afkomst. "Ik had wel kritisch kunnen vragen, wat heeft de doelgroep nodig?"

Elkaar leren kennen

Als een stap in de goede richting in het tegengaan van racisme in de sport, pleit Olfers ervoor om mensen elkaar te leren kennen. "Het is heel ingewikkeld als een blanke speler tegenover een zwarte speler zit. Het is een heel ander iets als je elkaar leert kennen."

De plannen van de KNVB zijn vooral op repressie gericht, maar ook daar is volgens Olfers winst te behalen, door ook supporters elkaar te laten ontmoeten.

Olfers vindt het een probleem van iedereen, waarbij niet alleen bij zwarte spelers moet worden aangeklopt, maar een algehele cultuurverandering moet plaatsvinden. "Het is niet uit te leggen dat gemixte teams zo goed scoren, maar de bovenkant een heel eenzijdig bolwerk is."

Spraakmaker: Marjan Olfers over rapport knvb racisme

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1