Nederlandse handbalvrouwen veroveren historische wereldtitel

2. Nederlandse handbalvrouwen veroveren historische wereldtitel

[NOS] De Nederlandse handbalvrouwen zijn in Japan voor de eerste keer wereldkampioen geworden. Met dank aan een nieuwe regel kreeg Nederland in de laatste paar seconden de beslissende strafworp, die door Lois Abbingh werd binnen geschoten. Met de wereldtitel plaatsen de dames zich voor de Olympische Spelen.

Radiocommentaar slotfase handbalfinale.mp3

Oranje begon niet goed aan het duel, terwijl de Spaanse ploeg uit de startblokken schoot. Oranje keek al snel tegen een achterstand aan van 6-2 en 9-5. Maar Nederland rechtte al snel de rug. Na een time-out van coach Emmanuel Mayonnade ging het beter draaien. Nederland kwam op gelijke hoogte. Bij een 9-9 stand werd er een paar minuten lang niet gescoord. Doelvrouw Tess Wester stopte twee strafworpen.

Daarna nam Nederland het initiatief en kwam het steeds beter in het spel. Vlak voor rust nam de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade voor het eerst een voorsprong en bij de pauze was de marge zelfs drie: 16-13.

Tweede helft

In de tweede helft liep Nederland uit naar een marge van vier doelpunten, maar Spanje knokte zich terug in de wedstrijd (23-21, 25-24). De spanning nam toe. Zowel Nederland als Spanje maakte fouten. Met nog vijf minuten op de klok leidde Oranje met 28-26. Spanje kwam steeds tot op een punt terug. Wester voorkwam de gelijkmaker twee minuten voor tijd met een geweldige ingreep bij een snelle uitbraak. Met nog anderhalve minuut te gaan werd de stand alsnog gelijk 29-29.

Waar iedereen al een verlenging had verwacht, werd de wedstrijd alsnog binnen de reguliere speeltijd beslist. Wester hield de bal tegen, waarna Fernando Hernandez in de fout ging. De Spaanse blokte de uitworp van Wester, wat niet mocht. Hernandez werd uit het veld gestuurd. Sinds kort betekent een overtreding in de laatste halve minuut een strafworp. Nederland had hiermee een mazzeltje. Abbing schoot zuiver raak en de dames konden juichen.

Missie geslaagd

Voor Mayonnade is met de wereldtitel meteen de missie geslaagd om Nederland naar de Olympische Spelen te loodsen, want voor de kampioen lag een ticket klaar. Voormalig assistent-bondscoach Peter Portengen was de analist bij NOS Langs de Lijn. "Het zit ons lekker mee", was zijn reactie direct na het eindsignaal.

De thriller valt nu dus in het voordeel van Nederland. Op het WK van 2015 en het EK van 2016 verloren de dames in de finale. De wereldtitel betekent dat de handbalsters volgende zomer terug mogen keren naar het succesvolle Japan, voor de Olympische Spelen.

Nederland was al zeker van deelname aan het volgende WK, omdat tegenstander Spanje als gastheer in 2021 al automatisch geplaatst is.