appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Miss Podcast: Yvette van Boven
STER Advertentie

Italiaanse competitie weer in de ban van racisme

EPA
zondag 3 november 2019 | NOS | Floris van Hoorn

Het is niet het eerste incident in het Italiaanse voetbal en het zal ook niet het laatste zijn. In de wedstrijd tussen Hellas Verona en Brescia stapte Mario Balotelli van het veld na racistisch uitingen vanaf de tribune. De aanvaller van Brescia reageerde eerst nog door de bal gefrustreerd in de richting van het publiek te trappen. Nadat teamgenoten en tegenstanders hem wisten over te halen kwam de Italiaan weer terug en werd de wedstrijd uitgespeeld. Balotelli antwoordde met de voeten en maakte een schitterend doelpunt wat overigens een nederlaag (2-1) niet kon voorkomen.

Het racisme in het Italiaanse voetbal is een al langer bestaand probleem. In september werd zelfs een analyticus door een Italiaanse TV-zender aan de kant gezet vanwege racistische opmerkingen aan het adres van de Belgische international Romelu Lukaku. In Langs de Lijn vertelde NOS-correspondent Mustafa Marghadi dat het probleem in Italië nauwelijks serieus wordt genomen. "Hier is het een sidenote, een kort artikeltje naast het normale wedstrijdverslag. Misschien dat er iemand in de pen kruipt voor een opiniestuk in La Gazzetta, maar dan komt het op pagina 24. Daarna is het weer terug naar de orde van de dag. Zo gaat dat elke keer dat het gebeurt."

Racisme in Italiaanse voetbal wordt nauwelijks aangepakt

De wereldvoetbalbond FIFA had het graag anders gezien, maar de Italiaanse bond doet te weinig om het probleem op te lossen. Hoewel wordt ontkend dat de schouders worden opgehaald is de aanpak ondermaats. "De clubs en de supporters komen er vanaf met kleine boetes en een paar wedstrijden zonder supporters, maar dat is het wel zo'n beetje."aldus Marghadi.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1