appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

WK rugby nadert ontknoping: Yves Kummer stond tussen huilende Japanners op tribune

AFP
dinsdag 29 oktober 2019 | NOS | redactie NOS Sport

Oud-rugbyer Yves Kummer was in Japan om naar het WK rugby te kijken. Hij kwam met veel bijzondere verhalen terug.

De haka van Nieuw-Zeeland die werd overstemd door de Ieren, de overwinning van 'amateurploeg' Uruguay op Fiji, of thuisland Japan dat voor het eerst de kwartfinales haalde. 84-voudig rugbyinternational Yves Kummer heeft moeite om een hoogtepunt te kiezen. En dan moet de WK-finale nog komen.

Bij Langs de Lijn En Omstreken vertelt Kummer over zijn trip naar het "rugbygekke" Japan. "In de hele historie had Japan tot dit WK slechts een wedstrijd gewonnen, tegen Zuid-Afrika op het vorige WK vier jaar geleden. En sindsdien is het land in de ban van het rugby. Er is iets gebeurd met het land."

Yves Kummer was bij het WK rugby in Japan

"We landden in Japan toen de tyfoon er was. De hele stad was leeg, terwijl je daar normaal over hoofden van de mensen loopt. Tien kilometer van ons vandaan waren drie miljoen mensen geëvacueerd. Het is echt een drama. Maar er moest toen nog gespeeld worden voor de laatste plekken in de kwartfinales. Japan moest nog tegen Schotland aantreden, maar het veld was eigenlijk niet bespeelbaar. De Schotten zeiden: die Japanners durven niet en proberen zo op een makkelijke manier in de kwartfinales te komen."

De wedstrijd werd toch gespeeld. "Japanners zijn een ontzettend trots volk. Je moet je voorstellen dat er een nationale ramp aan de gang is... En dan wint Japan van Schotland, en haalt het team de kwartfinales: voor de eerste keer en ook nog in eigen land. Ik stond echt tussen twintig huilende Japanners. Het was heel bijzonder."

Waar blijft Nederland?

Nederland deed niet mee aan het WK rugby. "Vier jaar geleden hadden we nog Tim Visser bij Schotland...", zegt Kummer. Toch heeft hij goede hoop dat Nederland in de toekomst het WK rugby wel gaat halen. "Nederland is ontzettend goed bezig met academies. Daar komen per jaar 100 spelers vanaf die 14 tot 16 uur per week rugbyen. Alleen die jongens hebben een droom: ze willen naar het buitenland, ze willen Tim Visser achterna. Die ben je dan kwijt. De regel in het rugby is krankzinnig: als je vier, vijf jaar in een land woont, dan mag je ook voor dat land uitkomen."

"Maar er zit heel veel aan te komen. Je hebt alleen heel veel goede spelers nodig, heel veel dikke, gedrongen mannetjes zoals ik. Je komt niet weg met een goede selectie. Bij Nieuw-Zeeland hebben ze wel 50, 60 goede spelers."

Wie wint de finale?

Zaterdagochtend spelen Engeland en Zuid-Afrika de finale van het WK rugby in Japan. De voorspelling van Kummer: Engeland wint. "Zij zijn momenteel echt een voorbeeld van modern rugby: aanvallend, lef hebben, initiatief nemen. Het is een genot om naar te kijken", aldus Kummer.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1