appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Biljarttop terug in Nederland

ANP
dinsdag 22 oktober 2019 | EO | NOS | Floris van Hoorn

De hele week is Veghel de biljarthoofdstad van de wereld. In een voormalige veevoederfabriek, CHV Noordkade, is een biljartarena gebouwd met acht tafels en hoge tribunes er omheen. Dat de komende dagen de wereldtop aan die tafels speelt is te danken aan Ad Smout en Harry Matthijssen. Het tweetal organiseert al een aantal jaren diverse biljartevenementen en kreeg van de wereldbond toestemming om een wereldbeker te organiseren.

De donderdag is de belangrijkste dag van de week. Niet alleen omdat dan het hoofdtoernooi begint, maar ook omdat dan de lokale favoriet Jean van Erp in actie komt. Die dag zal het ongetwijfeld een heksenketel worden. In Langs de Lijn En Omstreken legde Harry Matthijssen uit dat het een hele klus was om het financieel en logistiek voor elkaar te krijgen. "Op onze wensenlijst stond altijd nog een world cup te organiseren en dat hebben we ook gevraagd aan onze hoofdsponsor."

Internationaal biljartfeestje in Veghel

Het toernooi wordt zelfs uitgezonden op de televisie. Vanaf de donderdag, maar liefst 28 uur bij Ziggo Sport. Ook in Korea zijn de wedstrijden live te zien. Maar de Nederlanders, en vooral de Brabanders, zullen in de hal zitten. Vrijdag en zaterdag is al helemaal uitverkocht en zal het feest zijn. Want stil zijn en op je stoel blijven zitten is volgens Matthijssen niet meer verplicht. "Er staat een mooi achtergrondmuziekje aan, mensen mogen applaudisseren en zelfs roepen dat ze een mooie bal maken. Met een mooie show als bij het darten worden spelers geïntroduceerd. Dat is een hele andere beleving dan vroeger."

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1