appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

25 jaar Hard Gras: Hugo Borst en Henk Spaan halen herinneringen op

ANP
dinsdag 8 oktober 2019 | NOS | Redactie

Hard Gras bestaat 25 jaar. Hoofdredacteuren Hugo Borst en Henk Spaan halen in de studio van NOS Langs de Lijn En Omstreken herinneringen op aan een kwart eeuw van het literaire voetbaltijdschrift. Over toen, nu én de toekomst. 

25 jaar Hard Gras: hoofdredacteuren Hugo Borst en Henk Spaan halen herinneringen op

Langs de Lijn En Omstreken

Hard gras bracht voetbal en literatuur samen. Zo schreven ook Ronald Giphart en Herman Koch verhalen in de eerste editie van het blad dat in 1994 voor het eerst verscheen. "Herman Koch's eerste artikel in Hard Gras was een coming out als voetballiefhebber - iets wat je in die tijd beter stil kunt houden - net als vakanties naar Spanje en Griekenland."

"Aanvankelijk lag de nadruk heel sterk op romanschrijvers - we wilden het voetbal naar de literatuur brengen. Noem Anna Enquist of A.F.Th. van der Heijden, de hele Nederlandse literatuur is gepasseerd", vertelt Henk Spaan in de studio. Niet voor niets is de ondertitel al jaren 'voetbaltijdschrift voor lezers'. Geen analyses over techniek en tactiek, maar bijvoorbeeld poëzie en lange, indringende reportages over randzaken. "We onderscheiden ons bovendien van andere journalistiek door vanuit onze eigen beleving te schrijven."

Henk Spaan en Matthijs van Nieuwkerk zijn hoofdredacteuren van het eerste uur, later kwam daar ook Hugo Borst bij. "Henk zei; jij zit zo bovenop bepaalde spelers, wil je niet voor ons komen schrijven? En dus maakte ik verhalen over bijvoorbeeld Bryan Roy - ik kreeg de lengte om uitgebreid over hem te schrijven en in die tijd kon je nog goede relaties opbouwen met een speler. Gingen we samen soep eten, of naar het strand", vertelt Borst. "Ik kan me niet voorstellen dat ik nu met Memphis Depay naar het strand zou gaan. Of andersom."

In de Langs de Lijn En Omstreken-uitzending vertellen Spaan en Borst uitgebreid hoe de voetbalwereld en -journalistiek sinds de eerste edities veranderd is, wat typische Hard Gras-verhalen zijn en welke edities het meest zijn blijven beklijven. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1