appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

Van Vleuten pakt wereldtitel op de weg na bizarre solo

NOS
zaterdag 28 september 2019 | NOS | Redactie

Annemiek van Vleuten heeft op grootse wijze de wereldtitel op de weg in de wacht gesleept. In het Engelse Yorkshire sprong ze op een klimmetje na 45 kilometer weg, waarna ze een solo van liefst 105 kilometer bekroonde.

De 36-jarige Van Vleuten had al snel een minuut marge te pakken op een groep met titelverdedigster Anna van der Breggen, Chloé Dygert (goud op de WK tijdrit), Lizzie Deignan, Cecilie Uttrup Ludwig, Amanda Spratt, Elisa Longo Borghini, Soraya Paladin en Clara Koppenburg.

De rest van het peloton stond met drie minuten achterstand al snel buitenspel. Van der Breggen zat in een zetel mocht Van Vleuten worden teruggehaald, maar ze verrichtte keurig afstoppend werk in de groep achtervolgsters en haalde telkens heel alert aanvalsters terug.

Dygert zet de tegenaanval in

De ontmoedigende kracht van Van der Breggen haalde het vuur uit de pogingen van de anderen om Van Vleuten terug te halen.

De tweevoudig wereldkampioene op de tijdrit liep ook almaar verder uit. Dygert wist op 35 kilometer van de finish wel aan de wurggreep van Van der Breggen te ontsnappen.

Zilver voor Van der Breggen

Van Vleutens voorsprong liep terug, maar op 30 kilometer van de finish was die met twee minuten nog alleszins comfortabel. Bij Dygert ging langzaam het licht uit en op 10 kilometer van de finish werd ze door Van der Breggen en Spratt achterhaald en achtergelaten.

Olympisch kampioene Van der Breggen maakte het Nederlandse succes compleet door Spratt op 5 kilometer van de finish er heuvelop van af te rijden. Ze veroverde het zilver, twee minuten achter Van Vleuten. Het brons ging naar Spratt uit Australië.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1