appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Ronald Mulder: 'Het geloof speelt een belangrijke rol in mijn carrière'

ANP
donderdag 19 september 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Ronald Mulder won een Olympische medaille, werd Europees kampioen en heeft een nationaal record in handen. Binnenkort begint zijn schaatsseizoen weer en dus is het tijd om met hem de diepte in te gaan. Bij De Nieuws BV bespreekt hij zijn hoogte- en dieptepunten en de rol van het geloof in zijn carrière.

De diepte in met Ronald Mulder

Mulder groeide op in een gezin met zes broers. "Het is altijd heel gezellig geweest. We hadden een normale woning, dus het was wel lekker druk in huis. We sliepen met z'n tweeën op een kamer en moesten altijd even wachten als we 's avonds moesten douchen. Toch hebben we met z'n allen een hele fijne tijd gehad."

Mulder startte op zijn zesde met schaatsen. "Een van mijn broers begon met schaatsen en zo is de schaatskoorts de familie Mulder ingeslopen. Als puber was ik een heel klein jongetje. Mijn trainers zeiden dat het er technisch heel goed uitzag, maar dat ik veel sterker moest worden. Uiteindelijk heb ik wel een groeispurt gehad en is alles goedgekomen."

Gelovig gezin

Mulder groeide op in een gelovig gezin, waar op zondag geen tijd was voor sport. "Ik mocht niet schaatsen op zondag. Op internationale toernooien in België stond ik vaak aan kop op zaterdag, maar op zondag kon ik mijn plek niet verdedigen omdat ik naar huis moest. Je wil dan eigenlijk doorgaan, maar ik respecteer dat besluit van mijn ouders wel. Nu schaats ik wel op zondag, omdat ik het talent heb gekregen en het ten volste wil benutten."

Ronald's broer Michel zorgde voor de nodige concurrentie binnen het gezin. "Mijn broer was jarenlang de betere schaatser. In die jaren pakte hij ook direct bijna alle prijzen die er te winnen zijn. Toch hebben we altijd het beste in elkaar naar boven gehaald. Je ziet ook voorbeelden dat een succesvolle broer belastend en bedrukkend kan zijn, maar wij gunnen elkaar het beste." 

Het liefst ga ik door en wil ik mijn vierde Olympische Spelen gaan rijden

Ronald Mulder

Peking 2022 

In 2022 staan de Olympische Winterspelen in Peking op de planning, Mulder wil daar bij zijn. "Afgelopen zomer heb ik een blessure gehad, maar ik ben nu weer hersteld. Ik voel me goed en ben fysiek prima in orde. In 2022 word ik tijdens de Spelen 36 jaar. Ik bekijk mijn situatie per jaar en wil zeker mee kunnen doen in de top. Het liefst ga ik door en wil ik mijn vierde Olympische Spelen gaan rijden." 

De diepte in met Ronald Mulder

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1