appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Maradona zien was fascinerend maar ook verdrietig makend'

Cinéart
woensdag 7 augustus 2019 | EO | Erik Samplonius

Voor sommigen is hij een valsspeler en een drugsgebruiker, voor anderen de grootste voetballer aller tijden of zelfs God. Vanaf donderdag draait er in de Nederlandse bioscopen de gelijknamige film over de Argentijnse superster Diego Maradona. In Langs de Lijn En Omstreken was David Endt erover te gast. Hij is kenner van het Italiaanse voetbal en ontmoette Maradona een paar jaar geleden. 

Diego Maradona: De God van het voetbal

Endt zag de film maandagavond al op de premiere in het Olympisch Stadion, en had er gemengde emoties bij: "Het was fascinerend, maar ook verdrietig makend. De pijn die hem is overkomen, de onmacht van zo'n jongen. Ga maar eens leven in de wereld waarin je zo geleefd wordt. En niet in geringe mate."

Het voetbalveld is voor Maradona een heilige plek. "Als ik het veld op ga, vergeet ik mijn dagelijks leven. Je vergeet alles," zo zegt hij in de film. Volgens Endt was het voor de Argentijn zijn uitlaatklep in de chaotische wereld in Napels waarin hij leefde. "Je ziet in film hoe hij geleefd wordt, wat mensen om hem heen met hem doen. Ook zo dat je je afvraagt: hoe komt het dat hij pas veel later ten val is gekomen? En dan is het veld zijn redding geweest."

Anders dan Johan Cruijff, kon Maradona volgens Endt de druk uiteindelijk niet aan. ''Cruijff was een evenwichtig persoon, maar Diego was een uitgesproken levendig type. Hij kwam bij de Camorra terecht. Maar voordat je het weet zit je in de tentakels van hun systeem. En je voelt gewoon in de film, hoe hij een kant op geduwd wordt die hij zelf niet eens wil. Dat maakt de menselijke factor zo groot: je gaat van verafschuwen naar mededogen. Hoe sterk moet je zijn om dit allemaal te kunnen weerstaan?" 

Maradona is de superster

Maradona kwam volgens Endt eigenlijk per toeval bij Napoli terecht, die club die hij in 1987 voor het eerst aan de Italiaanse landstitel hielp. "Het was een zeer bescheiden club, ze droomden altijd van onmogelijke dingen. Voor deze voetballer hadden ze overal geld vandaan gehaald om hem te kopen. Niemand had verwacht dat ze ook echt kampioen zou worden."

Oud-voetballer Ruud Krol speelde ook bij de Napolitanen, maar ging daar weg toen Maradona net kwam. Hij speelde met het Nederlands Elftal twee keer tegen hem, en zat ook in het stadion op het door de Argentijnen gewonnen WK van 1986, toen de Argentijn zijn beroemde handgoal maakte tegen Engeland. "Het was moeilijk te zien, hij deed het wel knap natuurlijk."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ontmoeting

Endt, oud-teammanager van Ajax, herinnert zich Maradona nu vooral als een warm mens. Daar kwam hij achter toen ze elkaar spraken op het Amsterdam Tournament. Maradona had toen een functie als directeur bij de Argentijnse club Boca Juniors, dat deelnam aan het toernooi. Het bleef tot het laatst onduidelijk of de ex-speler zelf ook naar Amsterdam zou komen. Tot verrassing van Endt stond Maradona plots voor de deur van het stadion. En hij viel van de ene in de andere verbazing toen bleek dat de wereldberoemde ex-voetballer hem al bleek te kennen: "Hij zei tegen mij: Ben jij dé David? Ik heb veel over je gehoord." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1