appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

De Kopgroep #16: De top 3 is kwetsbaar

ANP
zondag 21 juli 2019 | AVROTROS | Redactie Twitter

Het was een mooie etappe op zaterdag 20 juli, met een finish bovenop de legendarische Tourmalet. Het was bovendien een etappe die een boel duidelijk maakte: het ‘mottige muisje’ Bardet zakte er definitief doorheen, evanals de gebroeders Yates. Maar ook de top 3 oogde kwetsbaar.

#16 - Tour: De top 3 is kwetsbaar (S03)

Geraint Thomas verloor tijd, Julian Alaphillippe moest geregeld op zijn tanden bijten en Steven Kruijswijk kon zijn eigen ploeggenoten af en toe niet bijbenen. Dat belooft nog wat voor de laatste week.Wie het geel naar Parijs gaat brengen is nog steeds allerminst duidelijk.

De etappe van zondag 21 juli loopt van Limoux naar Foix. Weer door de Pyreneeën, gek genoeg westwaarts, terwijl de Tour zich hierna richting het oosten beweegt. De Kopgroep vindt het moeilijk om te voorspellen wie de ritwinst gaat pakken. Martijn Hendriks denkt dat Frankrijk aan het eind van de dag ontploft: hij voorziet opnieuw winst voor Pinot. Mart vindt het een uitermate moeilijke keuze: uiteindelijk zet hij in op Uran. En Joost Vullings’ chauvinistische hart hoopt dat Steven Kruijswijk vandaag zijn slag zal slaan.

In de Tour van 1992 droeg een onverwachte Fransman maar liefst elf dagen het geel. Dat gebeurde in de vierde etappe. Richard Virenque (van de ploeg RMO) reedt die dag in het geel, maar zijn ploeggenoot Pascal Lino was mee met de ontsnapping. Dat ontsnapte kopgroepje mocht sprinten voor de overwinning - Rob Harmeling won - en tot zijn eigen grote verbazing mocht Lino de gele trui overnemen van zijn ploeggenoot Virenque. Hij hield die trui maar liefst 11 dagen vast en werd zo ineens veel beroemder dan Virenque. Die kon daar niet goed tegen, waardoor de vriendschap bekoelde. Mart Smeets vertelt over deze memorabele episode in de geschiedenis van de gele trui.

Elke Tourdag: een nieuwe podcast De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1