appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: WNL Opiniemakers
STER Advertentie

Tourpodcast De Kopgroep: en toen waren er nog twee kanshebbers

EPA
vrijdag 19 juli 2019 | AVROTROS | NOS | Redactie Twitter

Er was zo gehoopt dat in de etappe van donderdag 18 juli de Tour zou ontbranden, en dat het klassement op zijn kop zou gezet zou worden. Dat gebeurde niet. De klassementsmannen hielden het kruit nog even droog voor de tijdrit in Pau.

#14 - Tour: Nog twee echte kanshebbers (S03)

Desondanks was het een leuke etappe om naar te kijken. Mart Smeets, die de eerste anderhalve Tour-week nog niet heel erg interessant vond, veerde in elk geval op. Een mooie kopgroep, met een onverwachte winnaar: Simon Yates (Mitchelton-Scott) pakte de rit en heeft zo in alle grote ronde's een etappe gewonnen.

De Kopgroep ziet nog maar twee renners écht kans maken op de eindoverwinning. Wie dat zijn? Dat hoor je in de podcast! "Misschien gaat het helemaal niet meer spannend worden de komende dagen", zegt Joost Vullings.

De tijdrit in Pau 

De tijdrit in Pau van vandaag lijkt goed te voorspellen. Joost ziet - na het onverwachte vertrek van Rohan Dennis - een andere specialist winnen: Stefan Küng (Groupama-FDJ). Martijn richt zijn pijlen op Geraint Thomas (Ineos) en Mart gokt op de revelatie van dit seizoen: Wout van Aert (Jumbo-Visma). Maar niet alleen de Tour-tijdrit wordt vandaag gereden in Pau. Ook La Course, een wedstrijd voor de vrouwen, vindt daar plaats. Wordt het Annemiek van Vleuten, Marianne Vos of outsider Lucina Brand?

Weet jij het beter dan de leden van De Kopgroep? Doe dan voor 15:00 je voorspelling op nporadio1.nl/nattevinger en maak kans op een t-shirt van De Kopgroep!

Honderd jaar gele trui

Op de dag af dat de gele trui 100 jaar bestaat, legt Mart graag de nadruk op minder leuke tijden voor de trui. In de Tour van 2007 werd de drager van de gele trui uit de koers gehaald. De Deen Michael Rasmussen, die uitkwam voor de Nederlandse Rabo-ploeg, had dopingcontroles gemist en was schimmig geweest over zijn verblijfplaats. Hij kon niet langer op de fiets blijven. Toch bleef het publiek hem ook daarna nog steunen.

De ploeg had overigens al kunnen weten dat er iets niet klopte aan deze renner, want Mart in eigen persoon had ze daar als eens over getipt. Hijzelf had daarover een zeer geheimzinnig telefoontje gekregen. De strekking van dat gesprek: "Ga nooit met deze renner in zee."

Monsieur 69

Monsieur 69, de renner die als 69ste eindigde in het dagklassement, is Rigoberto Uran. De Colombiaan komt uit een arm gezin, die, na de moord op zijn vader, op 14-jarige leeftijd als lootjesverkoper op straat aan het werk moest. Hij verzorgde de inkomsten voor zijn moeder en zusje. Gelukkig kon hij toen hij 16 was profrenner worden en op deze manier het gezin van geld voorzien

Dat geld werd later misschien een iets te grote drijfveer. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen verkocht hij de rit nogal opzichtig aan Vinokoerov. Hij keek nogal opzichtig de andere kant op, toen Vinokoerov aanzette, de rit won en zo de medaille pakte. Alle wielerliefhebbers spraken er schande van.

Elke Tourdag: een nieuwe podcast De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunesGoogle Podcasts en Stitcher.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1