Oranjevrouwen bereiken halve finales op WK en grijpen olympisch ticket

2. Oranjevrouwen bereiken halve finales op WK en grijpen olympisch ticket

De Nederlandse voetbalsters zijn dankzij een 2-0 zege op Italië doorgedrongen tot de halve finales van het WK voetbal in Frankrijk.

Door het bereiken van de laatste vier is Oranje ook zeker van een plaats op de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Vivianne Miedema en Stefanie van der Gragt verzorgden de Nederlandse doelpunten.

Oranje was in een snikheet Valenciennes in de beginfase van de wedstrijd de bovenliggende partij, maar grote kansen leverde dat niet op. Dat was aan de andere kant wel anders, waar Valentina Bergamaschi na iets meer dan een kwartier spelen een uitgelezen kans kreeg om Italië op voorsprong te zetten.

De aanvalster van AC Milan kreeg echter oog in oog met Sari van Veenendaal haar voet niet genoeg achter de bal, waardoor de Oranje-keepster simpel redding kon brengen.

In de eerste helft wist Oranje daar alleen maar een vrije trap van Sherida Spitse tegenover te zetten. De aanvoerster probeerde de Italiaanse keepster te verrassen met een lage schuiver, maar Laura Giuliani was op haar hoede en redde makkelijk.

Oranje walst na rust over Italië heen

In de tweede helft begon Oranje sterk en zette het Italië met goed voetbal met de rug tegen de muur. Het leverde kansen op voor Miedema (twee keer), Lieke Martens (twee keer), Jackie Groenen en Shanice van de Sanden.

Daniëlle van de Donk raakte met een fraai gekruld schot de lat en Spitse trof met een harde vrije trap de buitenkant van de paal.

Oranje werd sterker en uiteindelijk werd de overmacht ook uitgedrukt in de score. Spitse vond met een vrije trap het hoofd van Miedema die knap binnenkopte.

Ook Van der Gragt kopt raak

Tien minuten later stond Spitse weer met een vrije trap aan de basis van een doelpunt. Dit keer vond ze Van der Gragt, die boven alles en iedereen uittoornde en snoeihard de bal tegen de touwen kopte.

In het restant van de wedstrijd wist Italië het Oranje niet meer moeilijk te maken. En dus zijn niet alleen de halve finales een feit, maar mag Oranje volgend jaar ook meedoen aan de Spelen in Tokio. Dat wordt een unicum, want nog nooit eerder deden de voetbalvrouwen mee aan de OIympische Spelen.