appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Nog vier Nederlandse judoka's in de race bij EK Minsk

ANP
maandag 24 juni 2019 | NOS | NTR | Redactie

Guusje Steenhuis heeft bij de EK judo in Minsk de finale bereikt in de klasse tot 78 kilogram. Dat ging ten koste van landgenote Marhinde Verkerk, haar opponente in de halve finales.

In Nieuws en Co praat verslaggever Matthijs Weststrate je tussen vier en vijf bij over de partijen die nog komen.

De strijd werd pas in de extra tijd beslist. Daarin liep de 33-jarige Verkerk, de Europees kampioene van 2015, tegen haar derde straf wegens passiviteit op en was het pleit beslecht in het voordeel van Steenhuis. Even leek het erop dat Steenhuis acht seconden voor het einde van de vier minuten durende partij al een winnende worp had afgeleverd, maar die werd door de arbiter weggewoven. De actie was niet alleen buiten de mat geëindigd, maar daar ook ingezet.

De 26-jarige Steenhuis bereikte ook in 2016 en 2017 de eindstrijd, maar kwam in beide gevallen als verliezer van de mat. De vice-wereldkampioene moet het nu opnemen tegen de Sloveense Klara Apotekar. Verkerk kan via een zege op de Française Madeleine Malonga uit Frankrijk nog brons mee naar huis nemen.

Grol op de rug

Henk Grol redde het niet in de klasse boven 100 kilogram. Na zijn twee zeges in de ochtend kwam de zwaargewicht in de halve finale tegen de Georgiër Goeram Toesjisjvili al snel op waza-ari, maar niet veel later ging de 34-jarige Veendammer vol op de rug tegen de wereldkampioen.

In dezelfde categorie was Roy Meyer in de herkansingen terechtgekomen en kon hij nog proberen brons te veroveren. Zover kwam het echter niet: hij kon het niet bolwerken tegen Lukás Krpálek.

De Tsjech, vorig jaar nog de beste in de zwaarste categorie, treft nu Grol in de strijd om een bronzen medaille. Beiden troffen elkaar in 2013 en 2015 in de finale van het EK, maar dan ik de klasse tót 100 kilogram. De eerste keer won Krpálek, de tweede keer Grol.

Ook geen finale Van 't End

Noël van 't End wist zich in de klasse tot 90 kilogram onder de laatste vier te scharen. In de halve finales kwam hij echter tekort tegen Li Kochman uit Israël die in de slotfase de partij besliste met een ippon.

Bij winst op Mammadali Mechdijev uit Azerbeidzjan houdt Van 't End in ieder geval nog brons over aan het toernooi, dat onderdeel is van de Europese Spelen in de hoofdstad van Wit-Rusland.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1