appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Playboy-renner Roberto Visentini had het altijd nét niet'

CyclingNews
woensdag 29 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Mart Smeets bespreekt dagelijks in Radio EenVandaag de Giro d'Italia. Vandaag is het tijd voor etappe 17. "Het wordt inmiddels een stuk interessanter", vindt Mart. Voor vandaag heeft hij een weer een renner uit het verleden opgeduikeld om over te vertellen: Roberto Visentini. Bekend als playboy, wat hem als Giro-renner vaak tegenwerkte.

Mart Smeets over de Giro d'Italia: 'Playboy-renner Roberto Visentini had het altijd nét niet'

"Visentini was een hele mooie man, en dat vonden een hoop vrouwen indertijd ook." Hij kwam uit een erg rijke familie, en dat leverde hem ook al geen goede reputatie op. "In 1983 reed hij de Giro en kenners zeiden toen al: 'Hij is te mooi om te rijden. Hij heeft het te goed in zijn leven'. En misschien zat daar ook wel wat in."

'Net niet'

Volgens Mart zat het er 'net niet' in bij Visentini. "Want waarom zou iemand met een steenrijke familie ook zijn leven riskeren als hij idiote afdalingen in moest? Er zat een kern van waarheid in." Toch gebeurde er die editie iets waanzinnigs. "Er moet laxeermiddel in de soep van Visentini zijn gekomen, toegediend door zijn concurrenten. Die Giro kon hij vervolgens dus op zijn buik schrijven."

In 1986 won hij de Ronde van Italië wel, en in 87 rijdt hij hem weer. Toch wordt het hem dan weer nét niet. "Zijn ploeggenoot Roche besluit dan tot de aanval over te gaan, ondanks dat Visentini zijn kopman was. Hij verloor toen 6,5 minuut en kon het vergeten. Het is de grootste nederlaag geweest die hij heeft moeten aanvaarden. Hij was toch altijd het letterlijke buitenbeentje, als zoon van een rijke industrieel."

 

Wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze

De NPO Radio 1 wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze, de kleur van de Giro. Mart Smeets, Martijn Hendriks (NOS) en Joost Vullings (wielerkenner en politiek commentator van EenVandaag) geven daarin hun kijk op de koers. Tijdens de Tour de France was De Kopgroep een van de populairste wielren-podcasts.

 

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1