appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Hoe Nederlandse wielrenners goden waren in Italië

ANP
woensdag 22 mei 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Mart Smeets bespreekt dagelijks in Radio EenVandaag de Giro d'Italia. Op deze elfde etappedag bespreekt hij de historie van Nederlandse helden in Italiaanse dienst. "Die waren er niet zoveel. Nederlanders houden van bruine bonen, en als ze dan ineens aan de tagliatelle moeten zitten, gaat dat toch niet altijd."

Mart Smeets over de Giro d'Italia: de Nederlanders goden in Italiaanse dienst

Eind jaren 70 reed Roy Schuiten voor meerdere Italiaanse ploegen. "Hij leerde ons bij de NOS hoe dat moest."

Godheid in Italië

Mart haalt herinneringen op aan zijn verhalen. "Je wordt bediend als een godheid en hoeft bijna niets zelf te doen. Als profwielrenner, in een streek waar ze dat gewend zijn, word je op handen gedragen."

Schuiten vertelde wat er gebeurde als hij een restaurant binnenging. "De kok maakte direct het allerlekkerste wat hij kon bedenken." Hij vond Italië dan ook tien keer leuker dan Nederland. Naast Schuiten waren er nog meerdere andere Nederlanders in Italiaanse dienst, en het is goed te begrijpen waarom.

Wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze

De NPO Radio 1 wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze, de kleur van de Giro. Mart Smeets, Martijn Hendriks (NOS) en Joost Vullings (wielerkenner en politiek commentator van EenVandaag) geven daarin hun kijk op de koers. Tijdens de Tour de France was De Kopgroep een van de populairste wielren-podcasts.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1