appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

De Giro-ervaringen van Tom Stamsnijder

ANP
donderdag 9 mei 2019 | EO | NOS | Floris van Hoorn

In het gloriejaar van Tom Dumoulin was naamgenoot Stamsnijder zijn ploeggenoot bij Sunweb. Het was niet voor het eerst dat hij zo'n succes meemaakte. Eerder maakte hij als lid van de Rabobankploeg de eindzege van zijn Russische kopman Dennis Mentsjov van dichtbij mee.

Op het podium staan van zo'n grote ronde was speciaal voor de 34-jarige Tom Stamsnijder. "Voorheen werd het team eigenlijk nooit uitgenodigd op het podium en dit was een van de eerste keren." In Langs de Lijn En Omstreken noemde de inmiddels gestopte wielrenner het een terecht eerbetoon. Hij ziet de wielerronde als een grote ontdekkingstocht waarin je de hem gedurende drie weken kan verliezen. "Als dat gebeurt doe je dat samen, net als dat je samen wint."

Het succes van Tom en Tom

Inmiddels is de zoon van voormalig wereldkampioen veldrijden Hennie Stamsnijder een nieuwe carrière gestart. Bij chemie- en technologieconcern DSM is hij projectmanager op alle innovatieprojecten die het bedrijf heeft met zijn laatste wielerploeg, Sunweb. In de Ronde van Italië die dit weekend van start gaat zullen al wat innovaties voorbijkomen al wil Stamsnijder daar nog niets over zeggen.

De nieuwe carrière

Dat de oud-renner in deze functie is gerold is niet heel vreemd. "Mijn vooropleiding is VWO en daarna heb ik nog een blauwe maandag bouwkunde gestudeerd en toen ben ik beroepsrenner geworden. Maar ik ben wel altijd bezig geweest met innoveren." Ook als wielrenner was hij bezig met nieuwe technologieën waarbij bijvoorbeeld nieuwe materialen werden getest en Stamsnijder en zijn collega's feedback moesten geven.

De Giro van 2019

Inmiddels is er wat nieuws op de markt: ketonen. Een voedingsmiddel dat de prestaties bevordert en het herstelvermogen verhoogt. En, heel belangrijk, niet verboden. Stamsnijder weet van het bestaan van ketonen maar heeft het als wielrenner nooit gebruikt. Ook bij zijn nieuwe werkgever heeft hij het middel nog niet voorbij zien komen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1