appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Zo ondersteun je je kind het best bij het sporten

ANP
dinsdag 7 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De meeste ouders zien hun kind graag hoge prestaties leveren op het sportveld. Maar verliezen ze door hun fanatisme het sportplezier niet uit het oog? Hockeybond KNHB vindt dat kinderen te vaak gepusht worden in hun sportcarrière. Daarom willen ze bij de jonge jeugd gaan inzetten op meer plezier en minder prestatie.

Meer plezier en minder prestatie voor jonge jeugd in de sport
"Vanaf twaalf jaar gaan kinderen pas zelf ook iets willen, voor die tijd zijn ze vooral hun ouders aan het pleasen", zegt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont. Hij vindt het belangrijk rekening te houden met de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen.

"De druk wordt er vaak al te vroeg op gegooid." Volgens hem zou de vraag na een wedstrijd niet moeten zijn 'heb je gewonnen?', maar 'hoe is het gegaan?'. 

Status

Pont denkt dat het grootste probleem bij ouders is dat ze een deel van hun identiteit ontlenen aan het succes van hun kind. "Ouders moeten leren dat ze niet te veel in dat sportende kind moeten leggen." Volgens hem voelen de kinderen die spanning ook en gaan ze daarom soms misselijk van angst naar het sportveld.

Het werkt daarnaast statusverhogend voor ouders als hun kind in een hogere selectie speelt. "Je status verhoogt als de status van je kind verhoogt." Hij denkt dat veel ouders zich er wel bewust van zijn dat ze hun kind te veel pushen, maar zichzelf niet helemaal in de hand hebben. "Als je het weet van jezelf, stop er dan ook gewoon mee."

Veelzijdigheid

Suzanne van der Wielen, oud-hockeyinternational en jeugdcoördinator bij hockeyclub Schaerweijde, vindt het belangrijk dat kinderen zich niet maar op één sport richten. Bij Schaerweijde moeten de kinderen ook minstens één keer per week judo of jiu-jitsu lessen volgen. Ze heeft haar eigen kinderen ook eerst verschillende sporten laten proberen.

"We willen geen talenten verliezen vanwege de druk van ouders", zegt Van der Wielen. Het risico bestaat dat getalenteerde kinderen afhaken omdat ze de spanning niet aankunnen. Ook om die reden denkt zij dat het goed is je niet op één sport te richten.

Meer plezier en minder prestatie voor jonge jeugd in de sport

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1