Sport
BNNVARA

Oud-tennisster Esther Vergeer: 'Ik had mijn identiteit gekoppeld aan de tennisser, niet aan de rolstoel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-tennisster Esther Vergeer: 'Ik had mijn identiteit gekoppeld aan de tennisser, niet aan de rolstoel'

Ze heeft geen enkelspel in de laatste tien jaar van haar sportcarrière verloren. Oud-rolstoeltennisster Esther Vergeer is enorm ver gekomen. In De Nieuws BV vertelt ze over haar handicap en hoe ze het een plekje heeft gegeven in haar leven.

Op haar achtste raakte Esther Vergeer gehandicapt. Toen ze tijdens zwemles bewusteloos raakte en dit een paar weken later opnieuw gebeurde bleek uit onderzoek dat ze een bloedvatafwijking in haar rug had. Hierdoor ontstonden er kleine hersenbloedingen op het moment dat ze zich inspande. Tijdens een operatie werden de zenuwen beschadigd en na de operatie werd ze wakker met een dwarslaesie.

Quote

Uiteindelijk werd alles makkelijker vanuit een rolstoel

Esther Vergeer

Revalidatie

Esther heeft nog lang geprobeerd om te kunnen lopen. De doktoren zeiden dat er nog een kans was om te kunnen lopen, maar ondanks veel fysiotherapie was er na drie jaar nog geen verbetering. Esther: ''Uiteindelijk werd alles makkelijker vanuit een rolstoel. Het was frustrerend om geen glaasje drinken uit de keuken te kunnen meenemen met krukken''.

Er was niet een specifiek moment waarop Esther koos voor een rolstoel, maar ze ging steeds meer dingen met haar rolstoel doen, zoals sporten. Daardoor was er steeds minder tijd voor revalidatie. Naast tennis was ze ook erg succesvol als rolstoelbasketbalster. Toch moest ze vanwege haar studie kiezen tussen de twee sporten en koos ze voor tennis. De individuele sport waarin ze niet afhankelijk was van anderen en het reizen spraken haar meer aan.

De middelbare school

De middelbare school was een lastigere periode. Esther: ''Je hebt wel te maken met de stempel die je op je hoofd gedrukt krijgt, 'zij is een gehandicapt meisje'. Kinderen lopen met een boog om je heen en met schoolfeestjes word je niet uitgekozen om mee te schuifelen''.

Ondanks de baaldagen heeft Eshter haar handicap wel geaccepteerd. ''Het heeft ook veel te maken met de omgeving. Ik verbaas me er over dat mensen er soms zo onhandig mee omgaan.''

Quote

Aan het begin had ik moeite om structuur te vinden

Esther Vergeer

Jezelf opnieuw ontdekken

Toen ze in 2013 stopte met tennis moest Esther zichzelf opnieuw ontdekken. ''Ik had mijn identiteit heel erg gekoppeld aan de tennisser, niet aan de rolstoel. Aan het begin had ik moeite om structuur te vinden. Als sporter heb je een heel helder doel en dat heb ik nu niet meer. En je krijgt ook niet meer die beloning als dat je kreeg met een gouden medaille. Daar moest ik aan wennen, hoe weet ik nou of ik goed bezig ben.''

Maar ondanks dat ze gestopt is met sporten verveelt ze zich geen moment. In 2004 richtte Esther haar eigen foundation op. Met als doel om de positie van jongeren met een lichamelijk beperking in de samenleving te verbeteren en ze te stimuleren om te sporten. Daarnaast is ze toernooi directeur van het internationale rolstoeltennistoernooi in Rotterdam met Richard Krajiceck en is ze chef du mission van het paralympische ploeg.

Lang Sportinterview met Esther Vergeer

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie