appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Erben Wennemars: 'We hebben een nieuwe schaatsheld, Thomas Krol'

ANP
maandag 17 december 2018 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Schaatser Thomas Krol was er dit weekend zelf een beetje beduusd van. De man die nooit wat wint, won plotseling de wereldbeker in Heerenveen. Genoeg reden dus voor Erben Wennemars om even met hem te bellen. En van bevroren water naar iets warmer water: met oud-zwemmer Johan Kenkhuis duikt Erben in het diepe. Hoe staat Nederland als zwemland er eigenlijk op?

Thomas Krol

Thialf zat tjokvol afgelopen weekend en alle toppers waren aanwezig. Erben: "Het was echt fantastische topsport, er werden baanrecords gereden. En dat in een na-olympisch jaar." En er is een nieuwe held volgens Erben. "Er was één iemand die afgelopen jaar niet mee mocht doen. Die heeft zo hard uitgehaald dit weekend op de koningsafstand, de 1500 meter. En dat is Thomas Krol", zegt een trotse Erben.

Het was voor mij wel een droom die uitkomt, om in een vol Thialf een keer een afstand te winnen.

Thomas Krol

Thomas Krol kan het zelf nog niet helemaal bevatten, maar hij heeft zijn eerste zege in het overvolle Thialf te pakken. "Het was voor mij wel een droom die uitkomt, om in een vol Thialf een keer een afstand te winnen. En dat dat dan lukt, dat is super."

Johan Kenkhuis

Afgelopen week was ook het WK kortebaan zwemmen. Ranomi Kromowidjojo won in China maar liefst 8 medailles, waarvan 3 gouden. Ook Femke Heemskerk won een hoop medailles. Maar verder: hoe staat Zwemland Nederland er eigenlijk voor?

Kenkhuis: "We hebben eerder natuurlijk ook twee grote sterren gehad, Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Maar ik had wel het gevoel dat daar ook veel meer potentie omheen zat en ook aankwam. Ranomi en Femke zijn een beetje het resultaat van de inspiratie die zij hebben opgewekt. En de ontwikkeling van de zwemsport."

Er is veel gedaan aan professionalisering van de sport, maar niet veel aan ontwikkeling in de breedte

Johan Kenkhuis

"Er is veel gedaan aan professionalisering van de sport, maar niet veel aan ontwikkeling in de breedte. En het duurt altijd even voordat het naar boven borrelt wat er in de kweekvijver zit", legt Kenkhuis uit: "En daar zie ik niet heel veel positiefs."

Erbens Sportweekend

Erben Wennemars is elke maandagmiddag tussen 13:30 en 14:00 te gast in De Nieuws BV om het laatste sportnieuws door te nemen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1