appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Huisarts over advies Gezondheidsraad: 'Dramatisch, een heel slecht besluit'

ANP
dinsdag 13 april 2021 | EO | Jan-Willem Wesselink

Huisarts Bart Meijman die initiatiefnemer is van 'Het roer moet om' vindt het advies van de Gezondheidsraad om mensen jonger dan 60 niet meer te vaccineren met AstraZeneca dramatisch. "Het zou prima zijn als we moeiteloos kunnen overstappen naar een ander vaccin. Maar dat kan helemaal niet", zegt hij in Dit is de Dag

Volgens Meijman kan het advies van de Gezondheidsraad leiden tot weken vertraging in het vaccinatieplan: "Er is gewoon gestopt met vaccineren." Hij vreest dat het vaccineren van 60-minners pas over twee tot drie weken weer is opgestart en dat het omruilen van vaccins voor verschillende doelgroepen helemaal niet makkelijk wordt. "Onze logistieke operatie rondom de vaccins maakt niet echt kans op de Nobelprijs."

Discussie onder huisartsen over advies Gezondheidsraad met betrekking tot AstraZeneca

Dilemma

Meijman snapt niets van het advies van de Gezondheidsraad, omdat we volgens hem niet de luxe hebben om het vaccineren te pauzeren. "We zitten in een verschrikkelijke tijd en moeten kiezen tussen twee kwaden". Hoogleraar Filosofie Marcel Verweij die zich gespecialiseerd heeft in de ethiek van vaccinatie erkent dat de Gezondheidsraad voor een dilemma staat. Hij vindt daarom dat Meijman te hard oordeelt over het advies van De Gezondheidsraad. Hoewel hij ook had verwacht dat het besluit van de Gezondheidsraad meer in lijn met het EMA-advies zou zijn, zegt hij: "Juist omdat hier sprake is van een dilemma kan je niet spreken van een belachelijke keuze."

Wantrouwen

Huisarts Meijman maakt zich ook grote zorgen over het dalende vertrouwen in het AstraZeneca-vaccin. De opkomst bij prikafspraken voor AstraZeneca was vrijdag nog maar 40 procent in zijn praktijk. “Wat je dus hoopt is dat de Gezondheidsraad niet alleen kijkt naar hele enge risico’s maar ook naar communicatie en naar effecten zoals wat het doet als je paniek gaat zaaien, want mensen worden dan bang.” 
Verweij is het niet met Meijman eens: "De EMA kijkt wel degelijk naar een breed aantal factoren, voor ze dit besluit nemen."

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1