appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Het Herman Tjeenk Willink-effect: 'Wat een verademing'

ANP
donderdag 8 april 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

"Heerlijk om te zien" en "een verademing" was het om Herman Tjeenk Willink aan de slag te zien als informateur. Dat zegt voormalig -topambtenaar en -politicus Martin van Rijn in Spraakmakers

Herman Tjeenk Willink (79) is als informateur begonnen aan zijn gesprekken met fractievoorzitters uit de Tweede Kamer. De minister van Staat werd woensdag door de Kamer aangewezen als formateur waarna hij een toespraak hield. In 1994, 2010, 2017 was Tjeenk Willink ook al informateur. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Martin van Rijn in Spraakmakers


Tjeenk Willink zei in die toespraak na zijn benoeming dat hij zich nog niet gaat bezighouden met de vraag welke partijen met elkaar willen regeren. Hij wil allereerst onderzoeken hoe er een andere bestuursstijl kan komen ten behoeve van de burger en inventariseren wat het onderlinge vertrouwen in de weg staat.

De informateur kondigde al wel aan dat de partijen moeten afzien van een dichtgetimmerd regeerakkoord.

"Ik heb me gebaad in zijn bedachtzaamheid. Ik vond het heerlijk om te zien", zegt de voormalige politicus. Van Rijn was in het kabinet Rutte III tijdelijk minister voor Medische Zorg. 

'Rust en redelijkheid'

Ook Tubantia-hoofdredacteur Martha Riemsma vond het "een verademing". "Het was een ongelofelijk opgewonden week met ontzettend veel gekibbel en gedoe over en weer. Nu staat er iemand die met alle rust en redelijkheid naar de situatie kijkt; die autonoom is, verstandig en die door iedereen geaccepteerd wordt als zodanig."

De man komt als geroepen

Martha Riemsma

"En Tjeenk Willink gaf direct een aantal bespiegelingen", zegt Riemsma, doelend op zijn uitspraken over het vertrouwen van de burger terugwinnen. "Hadden we dit vorige week maar even gehad. De man komt als geroepen."

Tjeenk Willink gaf zelf al aan dat hij het armoedig vond dat iemand van 79 ingevlogen moet worden om dit probleem op te lossen. Martin van Rijn: "Dit laat juist zien dat je ook op hoge leeftijd heel wijs kunt zijn."

Formatieverlanglijst van onze Spraakmaker: Martin van Rijn over woningnood

 

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1