Politiek
NOS

Sigrid Kaag (D66): 'Niet nu al vastleggen op bepaalde coalitie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sigrid Kaag (D66): 'Niet nu al vastleggen op bepaalde coalitie'

Kaag wil zich niet vastleggen met welke partij D66 wil regeren. In het NOS Radio 1 Journaal noemde ze dat een Binnenhof-spelletje waar kiezers niet mee bezig zijn. "Wij willen een progressieve constructie vanuit de inhoud. Het is voortijdig om voor een bepaalde combinatie te pleiten." Ze wil alleen in geen geval met PVV of Forum voor Democratie.

Ze zei ook dat alle medisch-ethische onderwerpen een vrije kwestie moeten zijn en dat dat haar geen harde afspraken over moeten worden gemaakt in de formatie. "Dit zijn te grote kwesties van leven en dood. Dit moet worden behandeld in de Tweede Kamer."

D66 wil 7 miljard euro extra steken in onderwijs en 3 miljard in de kinderopvang. In het onderwijs zet ze vooral in op gelijke kansen. Ze wil onder meer dat er meer mensen voor de klas staan, dat er extra taallessen komen en dat salarissen van leraren op de basisschool even hoog worden als die in het voortgezet onderwijs: "We moeten het hebben van onze kennis. We moeten niet achterblijven."

Ze erkende nog eens dat het huidige kabinet meer aan onderwijs had moeten doen, maar benadrukte dat D66 niet de enige partij in de coalitie was.

Kaag zei dat ze zich van veel andere partijen onderscheidt op gebied van het klimaat. Volgens haar heeft die partij geen klimaatambitie en richt de VVD zich bijna helemaal op "onbetaalbare kernenergie". Maar ze zei ook dat er voor haar partij geen taboe rust op kernenergie.

R1JN Kaag

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie