Politiek
BNNVARA

Nieuwe Nederlanders naar de stembus: 'Ik ga mijn stem laten horen'

foto: Campagne 'Ik stem ook'foto: Campagne 'Ik stem ook'
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Nederlanders naar de stembus: 'Ik ga mijn stem laten horen'

Stichting Nieuwlander wil met de campagne 'Ik Stem Ook' zoveel mogelijk nieuwe Nederlanders naar de stembus krijgen. Saron Tesfahuney (23) mag dit jaar voor het eerst stemmen. "Ik ben nu Nederlander en ga mijn stem laten horen", zegt zij in De Nieuws BV.

Tesfahuney is gevlucht uit Eritrea en woont sinds 2012 in Nederland. Ze heeft zin om haar stem uit te brengen 17 maart. "Het is een zeer belangrijke dag. Er komen politieke partijen met hun mening over hoe het land eruit moet gaan zien de komende jaren. Ik ga letterlijk naar de markt zeg ik dan, en ik ga kijken naar de beste politieke partij. Daar ga ik op stemmen want dat heeft sowieso invloed voor de komende jaren voor mij, mijn gezin en mijn vrienden."

Integratiebeleid van politieke partijen

"Ik ben nu Nederlander en ik ga mijn stem laten horen", aldus Tesfahuney. Een van de punten die ze belangrijk vindt om op te letten bij het maken van haar politieke keuze is het integratiebeleid. "Ik ben ooit naar Nederland gekomen en moest ook integreren, naar school, aan het werk en een woning vinden."

Het beleid is volgens Tesfahuney nu alleen niet helemaal geschikt: "Want we zien veel mensen die niet geïntegreerd zijn." Ze zou graag zien dat de politiek het integratiebeleid aanpast op de doelgroep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Campagne 'Ik Stem Ook'

Met de campagne 'Ik Stem Ook' wil Stichting Nieuwlander ervoor zorgen dat zoveel mogelijk nieuwe Nederlanders, die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en die voor het eerst mogen stemmen deze verkiezingen, daadwerkelijk naar de stembus gaan. Samuel Tekeste is leider van de campagne en ooit als vluchteling naar Nederland gekomen.

Hij vertelt dat niet iedereen zoals Tesfahuney betrokken is bij het stemmen voor politieke verkiezingen. De opkomst om te stemmen onder mensen met een migratieachtergrond is laag en ligt op ongeveer 50 procent. Tekeste: "We schatten zelf van mensen die dus echt een vluchtelingen achtergrond hebben dat de opkomst misschien tussen de 20 tot 30 procent zit."

Volgens Tekeste heeft de lage opkomst met meerdere factoren te maken. Tekeste: "Mijn vermoeden is dat het geen gewenning met politiek is. Veel mensen komen uit landen waar ze eigenlijk nog nooit hebben gestemd. Dus dat ligt heel erg ver van hun belevingswereld af. Daarbij is het ook mijn interpretatie dat ze zich soms niet voldoende thuis voelen. Dus eigenlijk nog niet helemaal Nederlander voelen en dat ze moeten stemmen."

{youtube url="https://vimeo.com/515091533" start="false"}

Alle stemmen tellen

Belangrijk is, volgens de leider van de campagne, dat nieuwe Nederlanders weten dat ze mogen stemmen en dat hun stem telt: het gaat in de verkiezingen ook over hen. Tekeste: "Het gaat over het bewustzijn dat je het kan doen, maar ook dat je het mag doen. Dat je als nieuwe Nederlander net zoveel te zeggen hebt als elk ander persoon."

Tekeste legt uit hoe de campagne 'Ik Stem Ook' nieuwe Nederlanders helpt bij hun keuze: "We hebben een vier-stappen model. Dus weet dat je kan stemmen en hoe je kan stemmen. Maar vooral ook hoe ga je je keuze maken. En op een aantal thema's, in hele begrijpelijke en korte taal, leggen we uit waar al die partijen voor staan. En daarna is het aan jou om te bepalen op welke partij je gaat stemmen en op welke persoon je stemt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Angst voor de verkeerde keuze

De ouders van Tesfahuney mogen dit jaar ook voor het eerst stemmen en ze vertelt dat het hen zou helpen om meer informatie te krijgen over de verschillende partijen in hun eigen moedertaal. Zodat ze niet meer bang hoeven te zijn om een verkeerde keuze te maken. Dit is volgens Tesfahuney voor sommigen een reden om niet te gaan stemmen: de angst voor het maken van een verkeerde keuze.

Tekeste: "Wij zeggen migratie is een heel belangrijk thema en wij willen dat je daar ook een stem in hebt. Dus je hoeft niet alleen lijdend voorwerp te zijn."

ik stem ook

Meer van De Nieuws BV

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie