Politiek
NOSNTR

Overheidsbeleid te ingewikkeld en te weinig aandacht voor persoonlijke omstandigheden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overheidsbeleid te ingewikkeld en te weinig aandacht voor persoonlijke omstandigheden

De Tweede Kamer, ministeries en uitvoeringsorganisaties verliezen bij het uitvoeren van beleid te vaak de menselijke maat uit het oog. En de procedures zijn vaak te ingewikkeld, waardoor burgers klemmen komen te zitten. Dat concludeert een Tweede Kamercommissie. "Ik kom heel veel van deze voorbeelden tegen in mijn werk," zegt Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in Nieuws en Co. "Bijvoorbeeld bij een plek waar je alleen maar digitaal kon communiceren met de organisatie. Alleen maar strakke regels zijn vaak funest voor de burger."

De conclusies staan in het rapport 'Klem tussen balie en beleid'. De commissie deed daarvoor onderzoek naar onder andere uitkeringsinstantie UWV, rijbewijsinstituut CBR en de Belastingdienst.

Volgens het onderzoeksrapport hebben Kamer en kabinet de uitvoering van beleid jarenlang verwaarloosd. Er wordt te weinig gecheckt wat de gevolgen van nieuwe wetten en regels zijn.

Moeilijk te begrijpen

Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 20 procent van de burgers de regels niet goed kan doorgronden. Ook dat herkent de ombudsman. "Voor 4 op de 5 gaat het goed, maar bij die andere groep gaat het dan ook goed fout."

Dat is ook logisch, zegt hij. "Ik heb het vaker gezien. De laatste weken wordt er dan van alles aan een wet veranderd en daarna gaat het fout. Kamerleden moeten goed op hun handen zitten: wat zijn de consequenties hiervan in de praktijk?"

Hij ziet een snelle oplossing: een beter toegankelijke overheid. "Eigenlijk zou er op ieder gemeentehuis één balie moeten zijn waar je sowieso geholpen wordt. En niet van het kastje naar de muur wordt gestuurd."

Nieuwe Kamer moet aan de slag

De commissie hield eind vorig jaar openbare hoorzittingen en sprak met zo'n veertig mensen, onder wie medewerkers van uitvoeringsdiensten, Kamerleden en wetenschappers en de Nationale ombudsman. Doel van de commissie was te achterhalen waardoor de problemen bij uitvoeringsorganisaties ontstaan.

Het is de bedoeling dat de nieuw gekozen Tweede Kamer zich over de aanbevelingen van de commissie zal buigen. Onlangs besloot de Tweede Kamer dat er een parlementaire enquête komt naar de toeslagenaffaire, De vandaag gepresenteerde conclusies van de onderzoekscommissie uitvoeringsorganisaties zullen bij die enquête worden betrokken.

ombudsman

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie