appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

ChristenUnie en D66 pleiten voor minister die digitalisering gaat regelen

ANP
dinsdag 16 februari 2021 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Tweede Kamerleden Eppo Bruins (ChristenUnie) en Kees Verhoeven (D66) schrijven in het AD dat de overheid 'lichtjaren achterloopt' als het gaat om digitalisering. Daarom pleit Bruins in De Nieuws BV voor een minister die digitalisering gaat regelen.

Minister van digitalisering

Het is bijna gênant hoe slecht het gesteld is met de digitale transitie van de overheid en de kennis hierover. Of zoals Arjen Lubach het zei: "We leven in een digibetocratie". Resultaat: datalekken, zoals laatst bij de GGD, of dreiging van cybercriminaliteit.

Ook in de Tweede Kamer is dit besef, na menig adviesrapport, doorgedrongen. Volgens Tweede Kamerleden Eppo Bruins van de ChristenUnie en Kees Verhoeven van D66 moet er een minister van digitalisering komen. Deze minister zou dan zowel de digitalisering van de overheid in goede banen moeten leiden, als voor de samenleving waarbij rekening wordt gehouden met privacy.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prioriteit in politiek

Bruins: "Als je in de politiek echt iets prioriteit wil geven, is het ook goed om er een minister aan vast te koppelen die daar specifiek verantwoordelijkheid voor draagt. Zodat je die ook kunt aanspreken." Bovendien zou Bruins het 'heel goed' vinden als Kamerleden bij het aantreden na de verkiezingen les krijgen in digitale zaken, "voor zover zij niet digitaal vaardig zijn."

Aansluiten bij ministerie

Bruins: "Op dit moment ligt digitalisering bij Binnenlandse Zaken. Maar, dat gaat over het aanschaffen voor pc's voor ambtenaren, als ik het een beetje cru mag zeggen. Wij pleiten ook voor privacy, cyberveiligheid, en de ethiek rondom technologie, om dat in één hand te leggen. Dus: een minister die belast is met digitale zaken."

De nieuwe minister zou dan op een ander ministerie kunnen aansluiten, "bijvoorbeeld bij economische zaken of binnenlandse zaken", aldus Bruins. "Het moet een echte minister zijn, met een echt budget en echte verantwoordelijkheden, die echte wetgeving tot stand kan brengen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minister van digitalisering

Meer van De Nieuws BV

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1