Politiek
NTR

Sheila Sitalsing: 'Je ziet nu dat er allerlei verkiezingsretoriek in de coronabestrijding sluipt'

foto: Sheila Sitalsingfoto: Sheila Sitalsing
  1. Nieuwschevron right
  2. Sheila Sitalsing: 'Je ziet nu dat er allerlei verkiezingsretoriek in de coronabestrijding sluipt'

Op 14 januari verscheen Dagboek van een krankzinnig jaar, een verzameling van de Volkskrant-columns die Sheila Sitalsing afgelopen jaar schreef. De journaliste helpt ons in haar columns herinneren aan de fouten die zich blijven herhalen in het politieke bedrijf. In Kunststof vertelt de columnist over de aardverschuiving die corona veroorzaakte.

Het linkse geweten

Al tien jaar schrijft Sheila Sitalsing driemaal per week een column over politiek en economie op pagina twee van de Volkskrant. Hoewel ze wordt gezien als het linkse geweten van de krant, worden haar columns gelezen door vriend en vijand.

Sheila ziet het als haar taak om te laten zien hoe macht werkt: "Uiteindelijk gaat het erom: wie heeft de macht in dit land? Wie bepaalt hoe het hier is ingericht en wat we wel en niet kunnen doen? Dat ligt in Nederland bij de politiek."

"Ik vind het fascinerend om te zien hoe het werkt, hoe de interactie is tussen partijen, hoe iedereen probeert zijn invloed in klinkende munt om te zetten. Ik zie het als mijn taak om te laten zien waarom de dingen werken zoals ze werken. Waarom hebben wij nu bijvoorbeeld een avondklok, waarom hebben we de coronabestrijding heel lang als laissez-faire aangepakt?"

De verkiezingen

"Ik dacht aanvankelijk, toen de coronacrisis uitbrak, dat duurt een paar maanden en daarna wordt het wel weer beter. In het najaar kwam er een heel ander soort coronabestrijding, met de verkiezingen in aantocht."

"Je ziet nu dat er allerlei verkiezingsretoriek in die coronabestrijding sluipt. In het begin dacht de oppositie nog: we gaan niet lastig doen, we moeten dit samen oplossen. Dat is nu weg, dat is voorbij."

Ze vindt het opvallend dat de toon, met name bij Mark Rutte, steeds minder luchtig is: "Rutte kan een enorm register bespelen; hij is er vooral heel goed in om zaken heel luchtig te houden als ze ingewikkeld worden. Dan gebruikt hij verkleinwoordjes, maakt hij grapjes met allerlei flauwigheden."

"De laatste tijd zit er een soort grimmigheid in, een zware ernst, die luchtigheid is weg. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de zwaarte van de toeslagenaffaire, waardoor hij toch heel erg in het nauw is gedreven. Zijn taal is formeler nu."

De cultuurstrijd

Sheila heeft zich zelf niet gemengd in de cultuurstrijd die komt kijken bij de toeslagenaffaire: "Ik vind dat lastiger, ook omdat ik er zelf niet helemaal over uit ben. Als je heel veel aandacht hebt voor cultuurstrijd krijg je ook de indruk dat het dáárom gaat."

"Maar als je daar de hele tijd op focust, dan verlies je uit het oog dat we bijvoorbeeld al tien jaar geregeerd worden door een tamelijk strenge regering, wat tot een toeslagenaffaire leidde. De echte gevolgen voor mensen liggen op een ander vlak. We moeten wel het oog op de bal blijven houden.

Het is absoluut ook belangrijk, identiteitspolitiek. Het is goed dat er mensen zijn die zich daar mee bezig houden, maar we moeten er voor waken dat we niet brood en boter uit het oog verliezen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie