appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Asscher stopt als PvdA-lijsttrekker: 'Hij was een soort bliksemafleider voor het kabinet'

ANP
donderdag 14 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Lodewijk Asscher stopt als lijstrekker van de PvdA. Via een video op Facebook maakte hij kenbaar zichzelf niet verkiesbaar te stellen. "Hij opereerde als een soort bliksemafleider voor het kabinet", zegt politiek commentator Kees Boonman in Spraakmakers

Asscher lag binnen de PvdA onder vuur vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Als minister van Sociale Zaken in het vorige kabinet is hij medeverantwoordelijk voor de fouten die zijn gemaakt. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kees Boonman bij Spraakmakers

Hoewel Asscher nog lang de steun van zijn partijgenoten kreeg, zag de PvdA volgens Boonman in dat zijn positie niet langer houdbaar was. "Het was een soort nachtmerriescenario  geworden", zegt Boonman. "Als het kabinet zou aftreden zou hij niet kunnen aanblijven en als het niet aftreedt zou hij evenmin kunnen aanblijven omdat iedereen nog naar Asscher kan wijzen." 

Bron: Facebook

Boonman heeft altijd gedacht dat in de toeslagenaffaire "of niemand, of iedereen weg" zou gaan. Boonman bedoelt daarmee het kabinet en alle verantwoordelijke ministers van destijds. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kees Boonman in Spraakmakers

Positie Rutte 

Boonman denkt niet dat Mark Rutte en Wopke Hoekstra – die beiden ook verantwoordelijkheid hebben op dit dossier – dezelfde consequentie als Asscher trekken. "Ik kan me niet voorstellen dat Rutte en Hoekstra opeens geen lijstrekker meer zouden zijn."

Asscher

Persoonlijk drama 

Boonman noemt het vertrek van de PvdA-leider een “persoonlijk drama”. Helemaal als bedenkt dat Asscher spijt heeft betuigd, het anders wilde doen en met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur. 

Gisteren voerde Ploumen het woord in het debat over corona en Boonman denkt dat zij wel de "aangewezen leider" zal zijn in aanloop naar de verkiezingen in maart. Of zij goed ligt binnen de PvdA vraagt hij zich af. "Wie de geschiedenis kent herinnert zich dat Ploumen in één enkele bijzin het vertrek van Job Cohen aankondigde." Dat zal niet iedereen binnen de partij vergeten zijn, denkt hij. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1