appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Spoedwet over leeftijd en IC-bedden is 'electoraal schijnheilig'

ANP
woensdag 6 januari 2021 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Oud-minister Hedy d'Ancona voelt niets voor de spoedwet waar minister Van Ark aan werkt. De wet moet ziekenhuizen verbieden bij acuut beddentekort op basis van leeftijd te bepalen wie nog een plek krijgt op de ic. "Het is electoraal schijnheilig", zegt d'Ancona in Spraakmakers.

Stand.nl: In het uiterste geval moet leeftijd de doorslag geven voor opname op de IC

Volgens de voormalige minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur (1989 - 1994) hebben ouderen ook geen zelfbeschikkingsrecht om hun leven vrijwillig te eindigen. "Zonder diep en uitzichtloos lijden heb je als oudere ook geen zelfbeschikkingsrecht en moet je afwachten voordat je aan de wet voldoet." 

Ze noemt het een vals dilemma en denkt dat Van Ark hiermee vast vooruitloopt op de verkiezingen in maart. "Ik denk dat de minister meer bezig is de onderbuik van ouderen rustig te houden." 

Gedegen draaiboek 

De Federatie Medisch Specialisten heeft volgens haar een gedegen draaiboek geschreven voor het meest zwarte scenario. Hierin staat dat ze - na alle medische criteria - eerst kijken naar leeftijdsgroepen en dan in het uiterste geval pas loten, maar het kabinet vreest leeftijdsdiscriminatie. "Er wordt telkens gezegd dat we op de dokters moeten vertrouwen. Laten we dat nu ook doen." 

Het verbaast me dat de politiek probeert in te grijpen in de richtlijnen die zo zorgvuldig zijn opgesteld

Peter van der Voort

Vooralsnog is dit zwarte scenario nog niet aan de orde, zegt Peter van der Voort, Hoofd IC van het UMC Groningen. De federatie heeft volgens hem een zorgvuldig draaiboek gepresenteerd waar de politiek zich aan zou moeten committeren. "Het verbaast me dat de politiek probeert in te grijpen in de richtlijnen die zo zorgvuldig zijn opgesteld."  

Van der Voort vraagt zich af of de politiek zich met nog meer medisch- ethische kwesties wil gaan bemoeien en noemt dat een "gevaarlijke weg" om in te gaan. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Peter van der Voort in Spraakmakers

Stand.nl: In het uiterste geval moet leeftijd de doorslag geven voor opname op de IC

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1