appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Burgemeesters Buma en Roemer over vuurwerkverbod: 'We kunnen niet meer terug naar vorig jaar'

ANP
dinsdag 5 januari 2021 | WNL | WNL Redactie

Burgemeesters Sybrand Buma (Leeuwarden) en Emile Roemer (Alkmaar) zien een vuurwerkverbod wel zitten. Dat zeggen zij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. "Als ik kijk wat brandweer en politie meemaken, dan kan dit niet langer zo doorgaan. Wat mij betreft moeten we praten over een verbod", aldus Buma.

Burgemeesters Buma en Roemer over vuurwerkverbod: 'We kunnen niet meer terug naar vorig jaar'

"Ik kan me voorstellen dat er alternatieven zijn, maar ik zou heel graag willen dat we af zijn van de normaliteit van grootschalig knallen met Oud en Nieuw. Daar moeten we de komende maanden over spreken."

'Denk aan de slachtoffers'

Het algehele vuurwerkverbod van afgelopen jaar heeft volgens Buma aangetoond dat een dergelijke maatregel effect heeft. "Denk even aan de slachtoffers. Achttien versus vijftig. Dat zijn mensen waarvan we voorkomen hebben dat ze een hand of oog moeten missen. Ik vind dat iets waar we als samenleving over na moeten denken. Is deze manier, zoals het tot 2019 ging, normaal? Mijn antwoord is nee."

Roemer is het 'absoluut eens' met zijn ambtgenoot. "Vraag het aan alle oogartsen, vraag het aan de spoedeisende hulp, wat een enorm verschil het geweest is. We kunnen niet terug naar vorig jaar. Het is goed dat er landelijk een discussie over is losgebarsten." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1