Politiek
EO

Ombudsman: goedwillende mensen lieten toeslagenaffaire gebeuren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ombudsman: goedwillende mensen lieten toeslagenaffaire gebeuren

De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, waarbij duizenden ouders ten onrechte werden aangemerkt als fraudeur, is geen kwade opzet van ambtenaren of politici geweest, stelt de nationale ombudsman Reinier van Zutphen. "De tragiek is dat het allemaal goedwillende mensen zijn. Maar er zijn desondanks wel veel slachtoffers. Dat er kwaad is geschied staat als een paal boven water", zei hij in Dit is de Dag.

Van Zutphen is blij met het rapport van de parlementaire commissie dat onderzoek deed naar de kinderopvangtoeslagen-affaire, en de betrokken topambtenaren en bewindslieden ondervroeg. Het rapport stelt in 130 pagina's dat zowel de Belastingdienst, de ambtenaren op de ministeries, de betrokken bewindslieden en de rechterlijke macht fout zaten en de ouders te lang in de kou lieten staan. "Het is goed dat dit is opgeschreven en erkend. Dat is een mijlpaal."

Video niet beschikbaar

Verbaasd

De ombudsman verbaast zich wel dat hij zelf drie jaar geleden al dezelfde conclusies trok in een rapport, en dat er sindsdien niets is verbeterd. "Ik heb toen met alle betrokken bewindslieden gesproken. Wiebes, Snels, Hoekstra. Er werd mij gezegd dat ze de aanbevelingen serieus zouden nemen. Maar de ouders zijn nog steeds niet schadeloos gesteld!"

Van Zutphen zegt dat hij volhoudt tot alle ouders wel zijn gecompenseerd. "Mensen zijn zo schandalig behandeld. Dit had nooit gemogen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie