appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Hoekstra kan geen 'nee' zeggen'

ANP
vrijdag 11 december 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Hugo de Jonge stopt als lijsttrekker van het CDA. Hij kan zijn verantwoordelijkheden als minister van volksgezondheid en CDA-lijsttrekker niet goed combineren en kiest voor zijn ministerschap waarin hij zich volledig gaat richten op de coronacrisis. Binnen de top van het CDA wordt minister Hoekstra van Financiën genoemd als mogelijke opvolger van De Jonge. Zelf heeft Hoekstra nog niet gereageerd op het vertrek van De Jonge. Het is onduidelijk of hij CDA-lijsttrekker wil worden. In juni paste hij hier nog voor. 

Stand.nl: Wopke Hoekstra is de ideale opvolger van Hugo de Jonge als lijstrekker van het CDA

Kees Boonman, politiek journalist, was niet verrast door het besluit van De Jonge, maar wel door het moment, vertelt hij bij Spraakmakers. Binnen het CDA werd zich al maanden afgevraagd of het niet te veel was op het bord van minister De Jonge, zegt Boonman. "Als je zo'n zware rol hebt binnen het bestrijden van die gezondheidscrisis, en lijsttrekker en vice-premier bent, dan is dat heel erg zwaar. En de kans dat je beschadigd wordt in de campagne door het coronabeleid is aanwezig." Verder was er binnen het CDA een voorkeur voor Hoekstra, denkt Boonman. "Die wolk die boven het CDA ging, we hebben misschien wel een betere kandidaat, maar die heeft 'nee' gezegd."

'We vinden hem toch niet zo goed'

Boonman denkt dat het laatste woord over het vertrek van de Jonge nog niet is gesproken. "We moeten goed kijken hoe Hugo de Jonge tot dit besluit is gekomen. Het waren de afgelopen weken, zeker in De Telegraaf dit weekend, van hooggeplaatste CDA'ers om te zeggen 'we vinden hem eigenlijk toch niet zo goed'."

"Ik denk dat Hugo de Jonge bij het bewindsliedenoverleg, in de eigen familie heeft gezegd 'jongens, als het zo moet, dan kan ik het beter niet doen. Daar worden jullie niet vrolijk van, en ik ongelukkig. Ik ben nog jong, heb nog een heel leven voor me, ik doe het niet."

Hoekstra wilde niet

Boonman denkt dat Hoekstra destijds een 'politieke opmerking' gemaakt heeft door zich niet kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. "Tot het laatste moment voor de lijsttrekkersverkiezing heeft men druk op Hoekstra uitgeoefend binnen het CDA, om het wél te doen. Het was echt wel een klap dat hij zei: ik doe het niet. En hij maakte die opmerking 'ik ben meer een bestuurder'." Hoekstra komt onder druk te staan, voorspelt Boonman. "Het is de vraag waarom hij nog 'nee' zou kunnen zeggen. Wil hij dat het CDA levend de verkiezingsdag uitkomt, dan is er eigenlijk geen keuze."

Pijnlijk voor Omtzigt 

"Blijkbaar vindt men hem niet de uitverkorene om op alle affiches door het hele land te hangen", zegt Boonman over Omtzigt. Omtzigt was de 'running mate' van De Jonge en verloor maar met een paar procent de lijsttrekkersverkiezing. Maar Hoekstra is de gedoodverfde opvolger, denkt Boonman. 

"Ook daarna hoeft hij geen fractievoorzitter te worden van het CDA, wat hem volgens mij een schrikbeeld lijkt, maar kan hij misschien aanschuiven bij de formatietafel en gewoon blijven zitten waar hij nu zit. Dus wat is eigenlijk het probleem? Moet hij drie maanden wat campagne voeren. Door het land hoeft hij niet te trekken en in zaaltjes hoeft hij niet te spreken, hij moet alleen in wat televisieprogramma's verschijnen. Het zou me verbazen als hij nee zegt, want dan ontstaat er wel een groot probleem in het CDA."

Stand.nl: Wopke Hoekstra is de ideale opvolger van Hugo de Jonge als lijstrekker van het CDA

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1