Politiek
WNL

Klaas Dijkhoff (VVD) hekelt discussie over vaccinatieplicht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klaas Dijkhoff (VVD) hekelt discussie over vaccinatieplicht

Fractievoorzitter van de VVD Klaas Dijkhoff verbaast zich over de discussie omtrent de vaccinatieplicht, die ontstaat nu een vaccin voor het coronavirus nabij lijkt. "Als je de loterij wint, ben je ook niet verplicht die prijs te accepteren", zegt hij in WNL Op Zaterdag. "Maar ik zou denken dat we juichend op straat gaan dansen dat er een vaccin is, en dat we hem allemaal als eerste willen."

We moeten de wetenschap 'op onze knieën danken' dat er straks een vaccin is waarmee we doden kunnen voorkomen, zegt Dijkhoff. Ik snap echt wel dat je wilt weten hoe het zit, dat je wil weten wat de testresultaten waren en dat je misschien denkt: nou ik ga niet als eerste. Dan ga ik wel als eerste", zegt hij. "U zou blij moeten zijn en allemaal moeten vragen: wanneer mag ik? Om jezelf te beschermen, om je geliefde te beschermen, en als genoeg van ons het doen om de hele samenleving te beschermen om dat rotvirus de wereld uit te tikken."

Geen vaccinatieplicht

Er komt geen vaccinatieplicht, stelt de fractievoorzitter. "Er is natuurlijk wel een combinatie tussen de vrijheid die je hebt om iets te weigeren, en de verantwoordelijkheid die ik vind dat je hebt om bij te dragen aan de gezondheid van ons allemaal", zegt hij. Ook een indirecte plicht komt er niet volgens de VVD’er. "Dat is net zoiets als een bindend advies. Eigenlijk kan dat natuurlijk niet. Het is een plicht of niet. En als het geen plicht is, is het ook geen indirecte plicht."

Dijkhoff kan zich wel voorstellen dat een organisator van een evenement zegt dat zij graag willen dat bezoekers van hun evenement gevaccineerd zijn: "Dat kan, ik ben daar niet tegen."

Dijkhoff over vaccinatieplicht

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie