Politiek
NOS

Burgemeesters willen carbidschieten verbieden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters willen carbidschieten verbieden

Vuurwerk afsteken met oud en nieuw zit er dit jaar niet in, want dat is verboden. Carbidschieten mag wel, maar is ook gevaarlijk. De handel in carbid en toebehoren zoals melkbussen, is "geëxplodeerd". Veel gemeenten zitten er niet echt op te wachten.

Burgemeesters willen carbidschieten verbieden

De burgemeester van de gemeente Teylingen (net boven Leiden), Carla Breuer, zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat zij en haar wethouders een verbod willen op carbidschieten. Vanwege de coronapandemie is het afsteken van vuurwerk dit jaar verboden, om de zorg en de handhaving te ontlasten. Carbidschieten mag wel, maar de vraag is of dat wel een alternatief is.

De regio Leiden kent geen traditie van carbidschieten zoals in het noorden en oosten van het land. Breuer wil niet dat carbidschieten in haar regio een alternatief wordt voor vuurwerk. Ondeskundig gebruik van carbid kan veel schade en letsel veroorzaken. Ze zou het bovendien heel raar vinden om carbidschieten toe te staan, terwijl dat ook druk op de zorg kan opleveren. Daarnaast leidt het ook tot groepsvorming, wat weer coronabesmettingen tot gevolg kan hebben.

Geen regels betekent niet dat het mag

Een aantal veiligheidsregio’s heeft de afgelopen dagen al vergaderd over een gezamenlijk plan om het carbidschieten in de hand te houden. Het Veiligheidsberaad, dat wordt gevormd door de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s, praat daar maandag over verder. Sommige gemeenten, zoals Teylingen, maar ook bijvoorbeeld Dordrecht en Groningen, willen daar niet op wachten. Het College van Teylingen heeft al tot een verbod besloten. De gemeenteraad oordeelt daar binnenkort over.

In gemeenten waar het carbidschieten een traditie is, staan er meestal regels in de Algemene Politie Verordening (APV). Ook zijn er vaak afspraken over de plekken waar het mag. Als een gemeente geen regels over carbidschieten heeft, betekent dat niet dat het overal mag. In het strafrecht staat dat het verboden is om zomaar stoffen tot ontploffing te brengen. De politie kan dan een boete uitschrijven, of andere maatregelen nemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie