appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Emile Roemer adviseert kabinet: 'Malafide uitzendbureau keihard aanpakken'

ANP
vrijdag 30 oktober 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

'Geen tweederangs burgers' zo heet het rapport dat Emile Roemer presenteerde als leider van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten. Roemer onderzocht het afgelopen jaar de positie van de 500.000 arbeidsmigranten die werken in de bouw, distributie en land- en tuinbouw en vertelde hierover in De Nieuws BV.

 

Emile Roemer over arbeidsmigrantenrapport

Met z'n tienen op een matrasje

Nog steeds is er sprake van veel uitbuiting onder arbeidsmigranten. Ze wonen vaak met z'n tienen in een huis, met alleen een matrasje, schimmel op de muren en een hoge huur. Meestal is de huurbaas ook tegelijk de werkgever. De afhankelijkheid van de werkgever is regelmatig volkomen. "Als je je werk kwijt bent moet je 's avonds gelijk uit je huis weg en heb je gelijk geen ziektekostenverzekering meer," vertelt Roemer.

Certificaat

Gemeenten weten vaak niet wat er aan de hand is en de kern van het probleem voor arbeidsmigranten is de totale afhankelijkheid van de werkgever. "Een oplossing van het probleem is bijvoorbeeld een certificaat voor uitzendbureaus. Een certificaat kan er vanaf morgen al zijn. Dat krijg je als je je aan de CAO houdt, registraties bijhoudt en een normale bankrekening hebt. Als je niet gecertificeerd bent mag je niet fungeren. Bedrijven die toch daar zaken mee doen moeten beboet worden. Malafide bedrijven kunnen zo van de markt gehaald worden." vertelt Roemer. Hij verwacht dat de maatregelen snel worden ingevoerd.

Emile Roemer over arbeidsmigrantenrapport

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1