appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Coronacrisis helpt minister Van Nieuwenhuizen van rekeningrijden af

Jet van Paassen
donderdag 27 augustus 2020 | EO | Willem de Gelder

De coronacrisis zorgt ervoor dat rekeningrijden definitief van de baan gaat. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur in Dit is de Dag. Als meer mensen thuis werken, staan er minder files en is rekeningrijden niet nodig tegen het fileprobleem, zegt Van Nieuwenhuizen.

Van Nieuwenhuizen sprak met Tijs van den Brink vanaf de fiets, in de serie 'Tour de Tijs'.

Tour de Tijs met Cora van Nieuwenhuizen

Thuis werken

Volgens Van Nieuwenhuizen hoeven maar tien tot vijftien procent van de auto’s uit de spits te worden geweerd om het fileprobleem op te lossen. 

Dit kan door thuis te werken, zegt de minister. "Waarom zou je niet één dag per week thuis kunnen werken? Of 's ochtends eerst een paar uur thuis je mail bijwerken en dan naar kantoor gaan?" Van Nieuwenhuizen is in overleg met VNO-NCW, MKB-Nederland en andere koepels om meer bedrijven zover te krijgen dat ze werknemers blijvend de mogelijkheid geven tot thuiswerken. "Werkgevers hebben altijd de sleutel in handen", vindt ze.

Klimaatakkoord

Vorig jaar juni presenteerde het kabinet het Klimaatakkoord, waarin stond dat het kabinet serieus ging kijken naar rekeningrijden. Toen werd verwacht dat het in 2026 zou doorgaan.

Van Nieuwenhuizen is er geen fan van: "Als een werkgever blijft verwachten dat je op een bepaald tijdstip aanwezig moet zijn, dan betaal je extra, maar dan doet het natuurlijk niks voor de files." 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1