Politiek
KRO-NCRV

Gigantische risico’s bij nieuwe voetbaltempel Feyenoord

foto: OMA Architectenfoto: OMA Architecten
  1. Nieuwschevron right
  2. Gigantische risico’s bij nieuwe voetbaltempel Feyenoord

De nieuwe voetbaltempel van Feyenoord, de vervanger van De Kuip, zorgt voor grote problemen in Rotterdam. Ondanks alle waarschuwingen steunt de gemeente Rotterdam het project Feyenoord City met een miljoeneninvestering. De financiële risico’s voor de gemeente zijn groot.

De plannen voor het nieuwe stadion zijn ambitieus. Aan de oevers van de Maas moet een voetbaltempel met een capaciteit van 63.000 toeschouwers komen. Het nieuwe stadion, die volgens planning in 2024 af moet zijn, heeft een prijskaartje van 444 miljoen euro. “Als dit allemaal doorgaat speelt Feyenoord straks in één van de vijf duurste stadions van Europa”, vertelt journalist Bram Logger van onderzoekscollectief SPIT in de reportage. Hij volgt voor het Rotterdamse platform Vers Beton al jaren de soap rondom het stadionproject.

De politieke soap rondom het nieuwe Feyenoord-stadion is de vierde aflevering van de zomerserie 'Gemeentelijke Geschillen' van ReportersNL de regionale rubriek van Reporter Radio. Weten wanneer de politieke soap in jouw regio aan bod komt? Bekijk op de pagina van ReportersNL het uitzendschema.

De gemeenteraad van Rotterdam gaf in 2017 zijn fiat aan de plannen en de gemeentelijke bijdrage van 40 miljoen euro in het stadion zelf en nog eens maximaal 60 miljoen euro in de aan te kopen grond. De politieke steun voor de plannen zijn groot, ondanks waarschuwingen dat de gemeente veel financiële risico’s neemt met de steun.

Beruchte investeerders

“De bottleneck in het hele plan is de financiering”, zegt Logger. Naast de gemeente zijn er ook commerciële investeerders in Feyenoord City. Nederlandse banken vinden het project echter te risicovol en willen niet investeren in het project. De beruchte Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs is de grootste geldschieter van het project, met een investering van 233 miljoen.

Dat brengt risico’s met zich mee, want de Amerikaanse bank wil natuurlijk wel geld verdienen. Omdat de dure hypotheek hoe dan ook aan Goldman Sachs moet worden betaald, kan er juist wel eens minder geld voor investeringen in de selectie van Feyenoord overblijven. Logger ziet risico’s want als de prestaties achteruitgaan ligt er een negatieve spiraal van steeds slechtere prestaties en minder toeschouwers op de loer.

‘Risico’s te groot’

Ook de Rotterdamse Rekenkamer ziet grote risico’s. Zij kwamen op 9 juli van dit jaar met een kritisch rapport over de rol van de gemeente in het nieuwe Feyenoord-stadion. De Rekenkamer concludeerde dat er onvoldoende publiek belang is om een miljoeneninvestering van de gemeente in het stadionproject te rechtvaardigen. Ook vindt de Rekenkamer de financiering rommelig en op de lange termijn niet houdbaar.

Ondanks de financiële bezwaren ziet het grootste gedeelte van de gemeenteraad van Rotterdam er toch brood in. Zij zijn vooral blij met de geplande nieuwe woonwijk van 1600 woningen die samen met het stadion op de zuidoever van de Maas moet komen.

Raadsleden die kritisch op de plannen zijn, worden daarbij buitenspel gezet. Hoe dat zit?

Zondagavond (9 augustus) in Reporter Radio (19.00-20.00): gigantische risico’s bij nieuwe voetbaltempel Feyenoord.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie