Politiek
KRO-NCRV

Eurotop is 'desastreus voor imago van Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eurotop is 'desastreus voor imago van Nederland'

Na 90 uur vergaderen kwamen de Europese regeringsleiders tot een akkoord. Mark Rutte is tevreden over de inhoud. Aan de beeldvorming schort het, aldus voormalig D66-senator Alexander Rinnooy Kan in Spraakmakers. "Voor het imago van Nederland is dit een desastreuze periode."

Nederland is een van de oprichters van de Europese Unie en mag juist in deze tijd meer oog hebben voor waar Europa voor staat, vindt Rinnooy Kan. Het gaat niet alleen om het financiële plaatje, maar om kwesties, zoals veiligheid en vernieuwing, die groter zijn dan de afzonderlijke landen aankunnen. "Europa is meer dan de som der delen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Politiek commentator Kees Boonman herkent zich in de kritiek van Rinnooy Kan. Het overleg ging over een volledig akkoord en "niet alleen om de centen". In de buitenlandse kranten wordt Rutte weggezet als lastpak die hard in het overleg ging. "Ik weet niet of Nederland - een founding father - daar per definitie zo trots op moet zijn."

Quote

'Nederland had de uitstraling van een open handelsrelatie, nu van een bekrompen kruidenier.'

Pieter Klok

Volgens Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok doet Mark Rutte er goed aan uit te leggen waarom dit pakket nodig is. Niet omdat een aantal landen slecht heeft gehandeld, maar door een 'natuurramp' genaamd corona. "Er dreigt een zelfversterkend mechanisme waarin hij zich hard opstelt, de Nederlandse bevolking nog meer anti-EU wordt en hij zich nog harder opstelt."

Rutte had nu hij bovenaan staat in de peilingen wat meer risico mogen nemen met de publieke opinie, vindt ook Boonman. "Er hangt een populistische, anti-Europese stemming. Dat is al jaren aan de gang."

'Dubbel akkoord'

Inhoudelijk zit er iets heel dubbels in het akkoord, merkt Boonman op. "Eén kenmerk van de visie van Rutte over Europa, is dat Brussel zich niet overal mee moet bemoeien en dat andere lidstaten beseffen dat we soeverein zijn in een gemeenschappelijke club." Nu eist Rutte dat de Europese raad toch kan zeggen: 'Italië, Spanje, jullie boekhouding klopt niet'.

"Aan de ene kant bepleit Rutte minder bemoeienis, maar een ander element is dat Brussel wel degelijk bemoeizucht krijgt in de begroting van de Zuidelijke landen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Europees belang

Angela Merkel heeft lang dezelfde lijn gevolgd als Nederland: dat iedereen de eigen broek moet ophouden. Toch is zij degene, samen met Macron, die nu financiële hulp voorstelde. NRC-correspondent Caroline de Gruyter legt uit dat Merkel ziet dat sommige landen door de eurocrisis van 10 jaar geleden nog krap bij kas zitten en nu keihard geraakt worden. Ze hebben te weinig reserves om iets te doen. Duitsland, en ook Nederland, heeft die reserves wél om bedrijven overeind te houden en de werkloosheid laag te houden.

"Dat zorgt voor een enorme verstoring in de balans op de interne markt." Het Europees principe is dat alle bedrijven gelijk zijn en gelijk behandeld worden, maar door de coronacrisis krijgen sommigen een veel hardere tik. "Merkel ziet dat gebeuren en vindt dat we iets moeten terugdoen." Dat is in het gemeenschappelijk belang, omdat Europa en de politiek anders uit balans raken. "Dit is de reden van het pakket en dat is ook in het belang van Nederland."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie