appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Martijn van Helvert: 'Omtzigt was heel sterk in CDA-debat'

ANP
dinsdag 7 juli 2020 | NOS | Redactie

Pieter Omtzigt kwam "heel sterk" uit het CDA-debat tussen de drie kandidaten voor het lijsttrekkerschap van de partij. Dat zei de teruggetrokken kandidaat Martijn van Helvert in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Hij bracht iets anders."

Joost Vullings in gesprek met Martijn van Helvert

Gisteravond kruisten vicepremier Hugo de Jonge, staatssecretaris Mona Keijzer en Kamerlid Pieter Omtzigt de degens over de thema's zorg, economie en rechtstaat. Het is het enige debat tussen de drie potentiële lijsttrekkers van de christendemocraten. Van Helvert trok zich vorige week terug uit de verkiezingsrace.

Volgens de 42-jarige Limburger kwam Omtzigt met een onderscheidend verhaal ten opzichte van de andere twee kandidaten. "Toen het over zorg ging, hadden Hugo (De Jonge, red.) en Mona (Keijzer, red.) het over financiering en de zorgprofessionals. Omtzigt had het over de regionale beschikbaarheid van de zorg", aldus Van Helvert. "Ook op het thema rechtstaat zocht hij het regionale verhaal."

Geen endorsement

Hij durfde het nog niet aan om in het openbaar steun uit te spreken voor de Twentse kandidaat. "Geen Amerikaanse toestanden bij mij", zei Van Helvert, die benadrukte alle drie kandidaten "toppers" te vinden. Hij zal de komende dagen zijn beslissing voor zichzelf maken.

Het is een verkiezing voor CDA-leden, maar Van Helvert hoopt dat de stemmers bij hun keuze nadenken wat de kiezer wil. "Gaat die voor de sterke woorden van Hugo, de persoonlijke betrokkenheid van Mona of de dossierkennis van Pieter Omtzigt?"

Donderdag sluiten de stembussen. Als geen van de kandidaten de absolute meerderheid haalt, volgt er een tweede ronde. 

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1